Mediteranska plovi u stečaj

Nakon što je na sudskoj dražbi u Rotterdamu za samo pola milijuna eura prodan “Atlantik Frigo”, posljednji teretni brod u floti “Mediteranske plovidbe”, tijekom idućeg tjedna očekuje se otvaranje stečajnog postupka nad tom kompanijom.

Time će vjerojatno biti okončana 56 godina duga poslovna “plovidba” i drugoga velikoga korčulanskoga brodara, nakon što je 1997. likvidirana “Dalmatinska plovidba” iz Vele Luke.

Brod za prijevoz hlađenih tereta, izgrađen 1989. u splitskom škveru, kupila je jedna nizozemska brokerska kuća, koja bi ga zbog lošeg stanja vrlo brzo mogla preprodati u staro željezo i tako zaraditi najmanje milijun eura više od plaćenog iznosa.

Iako će od postignute cijene, među ostalim, biti podmirena dugovanja “Mediteranske” prema 34 pomorca koji su tražili prodaju “Atlantik Friga” zbog neisplaćenih plaća, priliku za naplatu svojih potraživanja vrijednih 10 milijuna kuna zapravo je propustila hrvatska država.

Točnije, u pitanju je Ministarstvo financija, čiji su pravni zastupnici bili nazočni dražbi na rotterdamskom sudu, ali nisu istaknuli ponudu za kupnju broda, a time je izgubljena i mogućnost za njegovu naknadnu preprodaju.

Budući da su brojne uprave kompanije, u većinskom vlasništvu Korčulanke iz New Yorka Nede Drušković-Young, tijekom proteklih osam godina propustile šanse za oporavak “Mediteranske”, pravi problemi pojavit će se tek nakon otvaranja stečajnog postupka.

Prvenstveno je riječ o mogućem gubitku posla za 30-ak preostalih zaposlenika u direkciji tvrtke i pomorcima na dva putnička broda koji smanjenim kapacitetom plove na državnoj liniji prema Orebiću.

Drugi problem bit će naplata potraživanja brojnih vjerovnika kroz stečajni postupak, jer su dugovi tvrtke prema državi, pomorcima, dobavljačima i kreditorima, procijenjeni na 71,2 milijuna kuna, već odavno premašili dobrano “napumpanu” vrijednost njezina temeljnoga kapitala koja iznosi 57,6 milijuna kuna.

Za možebitnu prodaju u stečajnom postupku preostale su dvije zgrade, dva građevinska zemljišta i dva putnička broda, te nešto opreme, ukupne vrijednosti oko 16 milijuna kuna. Sve to očito je nedovoljno za podmirivanje potraživanja budućih domaćih i stranih vjerovnika.

Gordan Zubčić – Slobodna Dalmacija

Brazzoduro: Pomorce isplatio sindikat

Pomorci s ‘Atlantik Friga’ iskrcali su se s broda uz pomoć Sindikata pomoraca, te su s “džeparcem” od po 100 eura otputovali kućama zrakoplovom. Zadnji novac dobili su na svoje račune krajem srpnja, a i to je preko SPH isplatio dugogodišnji zakupac broda, kompanija ‘NYK Cool’. Mi smo platili i 15.000 eura za troškove ukrcaja goriva na brod – ističe kap. Predrag Brazzoduro, tajnik SPH.

‘Nedu Young na sud’

‘Godinama smo upozoravali sve mjerodavne institucije na nestručnost Nede Young i ‘njezinih’ uprava, na potrebu dokapitalizacije, te na moguće šanse za oporavak kompanije. Umjesto očekivanih pomaka, tvrtka je odavno u stečajnim uvjetima, radnici će na biro, a nama dioničarima slijedi potpuno obezvrjeđivanje udjela. Ostaje samo nada da će svi odgovorni za propast nekad uzorne tvrtke ipak odgovarati pred zakonom – navode iz Udruge malih dioničara “Medplov”.

Pošalji dalje:

10 komentara “Mediteranska plovi u stečaj

 1. Replay (Uredi)

  Inkobrod,Mediteranska,Hotelsko…koje 3 firme smo sredili,di nam je pamet,što nam se dogodilo…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. kukumica (Uredi)

   Dogodilo nam se Dobro jutro Kolumbo! Brat Bartolomeo ti leži u grobu.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. Sramota (Uredi)

   Zaboravi si spomenut Gradinu, Zanatsko. Tko je odgovarao za sve to ?
   Najveća sramota je što HTP tone i tone, vuče nas svih dole i nitko se ne buni.
   Sramota !

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. HarveyDent (Uredi)

  Ma što reć? Katastrofa!!
  Ovo nažalost čeka još dosta hrvatskih firmi nakon ulaska u borbu za tržište sa firmama iz EU. Globalisti bi rekli; to je tržišna utakmica. To je isto kao da se “nadigravaju” Barcelona i Zmaj-Blato. I to bi bila utakmica. Pitanje koliko pravedna.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Korkyra (Uredi)

  To je nista sto nas jos ceka.Korcula ce kad udemo u EU bit jedan grad u kojem ce zivit bogati stranci i pit kavu na plokati po 20 kuna a korculani ce morat sve prodat i poc ca jer ce im za 10 godina zivot bit skup.Nasa dica vise nece nikad moc ni kupit a kamoli gradit kucu postenin radon na skoju.treba jos do kraja sredit hotelsko i neko ce za to bit dobro nagraden.Neznan iskreno sto bi se to trebalo dogodit da buden u krivu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Bepina (Uredi)

  Replay, tvoje pitanje zvoni mi u glavi već 15 tak godina. Stalno se pitam di su nestali svi oni ljudi koji su vodili te firme i ovaj lipi grad, otok i državu? Di su nestali svi kreativni, stručni i pošteni ljudi? Nisu baš svi pomrli,nisu baš svi u mirovini.Neke generacije su se i školovale u međuvremenu. Kako je moguće da su mediokriteti isplivali na površinu i zasjeli u stare,nove ili izmišljene fotelje pa ih samo između sebe rotiraju? Kako je moguće da su moral,stručnost i poštenje postali olinjali otirač, a krađa i novac božanstvo!?
  Možda nam je ipak to sve u genomu i nema nam spasa. Valja nam se križat s njemicama i njemicama, japankama i japancima, kinezima i kineskinjama kako bi osvježili gensku kartu inače smo osuđeni na propast. U stalnoj promjeni evolucije kojoj ni mi nećemo pobjeć, polako ali sigurno, razvoj civilizacije će nas prepustit modernim predatorima i postupnom nestanku. Drugo, razumno promišljanje ove naše katarze mi ne dolazi na pamet.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. Luca (Uredi)

  Dozvolit cu sebi bit malo sarkasticna, ma cini mi se da je turizam na Korculi trebalo, bar na jedno 10 godina, zakonom zabranit. I spomen Marka Pola, odakle je, cigov je. I sve ostale nebuloze koje su desetlijecima pothranjivale lazni osjecaj vaznosti. Valjda bi onda na povrsinu ispliva instinct samoodrzanja, ako ga je jos stogod ostalo. Capat se pravoga posla. Ugledat se u mudrije i vridnije, na primjer Blacane.
  Korkyra, palac gore za komentar.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. Miriam (Uredi)

  Bepina, razumim tvoj pesimizam, ali nije stvar u genskoj karti. Osim mozda ako su neke stvari kao na pr. zloca upisane u nju. Ja vidim stvar tako da se Korculani zaj*… stvarima koje nikom nista ne donose, i pustaju druge da se bave onim sto je bitno. Podsjecam na moj post kad sam cestitala Darku na tome sto je 2.000 puta batio Moresku. Zadnji put kad sam pogledala, 52 osobe su kliknule da im se moj komentar/moja cestitka ne svidja, iza toga vise nisam ni gledala. Takvih primjera ima koliko hoces. Time se nasi sugradjani bave, Bepina. Mrznja, zavist, zloca. A oni koji su kreativni, strucni i posteni, sve ono sto si navela, oni odlaze. Jer ne zele zivjeti u takvoj sredini. A oni koji ostaju, naravno, ima i njih, oni koji vole svoj grad i zele u okviru svojih mogucnosti dati doprinos za njegov boljitak, napredak, njih mediokriteti brzo onemoguce, stvar je jasna, usporedba sa sposobnim covjekom odmah pokaze tko je mediokritet, zato sposobnog covjeka treba pod hitno unistiti (mediokriteti su ocito uvijek u vecini). A njegovi ga dragi sugradjani s velikim uzivanjem popljuju.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. norant (Uredi)

  slažem se s tobom, eto mislim i uvjeren sam da mržnja, zavist, itd.. proizlaiz iz isključivosti pojedinca, jasno da ova rijeć mnogima nije jasna i možda ne znaju njeno znaćenje ili pak svi je jako dobro znaju ali ne želu je prihvatiti kao činjenicu da nitko nije savršen i da svi mi imamo svojih mana i vrlina, s kojima trebamo znati živjeti i ljudski ih razlučivati, jasno da u takvim okolnostima ne možemo razgovrati o stvaranju društva koji će se temeljiti na zajednici, već društva koji se danas temelji na raznim za mene demagoškim podjelama to je moj osoban stav, prihvaćam da sam u krivu ali me netko mora s činjenicama demantirati…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. kukumica (Uredi)

  Da, ali je strah filogenetski. Radjamo se s njime. Strah je poput vode ili vatre, dobar sluga loš gospodar. U uslovima kolektivnog straha i opće neizvjesnosti, u čovjeku se budi loše a ne dobro. Nažalost. Evo kako o čovjeku sudi Wislava Szymborska, velika poljska pjesnikinja:

  PRILOG STATISTICI
  Od sto ljudi
  onih koji znaju sve bolje
  – pedeset dvoje;

  nesigurnih u svaki korak
  – gotovo svi ostali;

  spremnih da pomognu,
  ukoliko to duže ne potraje
  – čak četrdeset devetoro;

  uvek dobrih,
  jer ne mogu drugačije
  – četvoro, možda i petoro;

  sklonih da se bez zavisti dive
  – osamnaestoro;

  onih koji žive u neprestanom strahu
  od nekog ili nečeg
  – sedamdeset sedmoro;

  sposobnih za sreću
  – najviše dvadeset i nekoliko;

  pojedinačno bezopasnih,
  koji divljaju u gomili
  – sigurno više od polovine;

  okrutnih
  kad ih primoravaju okolnosti
  – bolje je ne znati
  čak ni približno;

  mudrih nakon štete
  – neznatno više
  nego mudrih prije štete;

  onih što od života ne uzimaju ništa
  osim stvari
  – četrdesetoro,
  iako bih voljela da grešim;

  pogrbljenih, obolelih
  i bez lampice u pomrčini
  – osamdeset troje,
  pre ili kasnije;

  dostojnih saučešća
  – devedeset devetoro;

  smrtnika
  – sto posto.
  Brojka, koja se, kao ni dosad, nija menjala.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.