Diletanti u Korčuli

U organizaciji korčulanskog Centra za kulturu češćim aplauzom i smijehom brojna je korčulanska publika sinoć u kino dvorani zahvaljivala Pučkom teatru iz Vele luke,koji su im kazališnom predstavom Diletanti u ovim zimskim danima unijeli toplinu osjećaja s ovom komedijom,čiji je autor Tonći Surjan, ujedno i predsjednik pučkog teatra. koje nastavlja dugogodišnju tradiciju dramskog amaterizma u Veloj Luci.

Prije početka predstave Tonći Surjan nam je kazao da je ova komedija pisana u prigodi sto godina Velolučkog dramskog amaterizma

Uz naš komentar,da je ova dramska skupina jedina na otoku Korčuli,koja uspješno radi bez zatvorene scene i društvenih prostorija, suočena velikom krizom dramskog amaterima uopće,a njihova aktivnost,kao da ne poznaje spomenute teškoće,u vrijeme kad je sve manje novaca za opremiti pozornicu,odabrati glumce i popratno osoblje,pokazala je  kako granice između profesionalnog i amaterskog kazališta nisu jasno određene te da su nekada i nevidljive, Surjan je rekao,da se je njihov amaterski rad suočava sa zbiljom u društvu,kada svi članovi pučkog teatra,kao usprkos ne zatvaraju oči pred stvarnošću, nego svojim radom animiraju i publiku da se skupa odupru takvom stanju.Inače,ova je predstava pokazala kako granice između profesionalnog i amaterskog kazališta nisu jasno određene te da su nekada i nevidljive.

Što se same radnje tiče, ona kroz jednočinku u današnje doba oslikava život među susjedima u malom otočkom mjestu. Na humorističan način prikazuje udvaranje dvojice starih mladića djevojci iz obitelji čiji djed „Diletant“ slavi 100-ti rođendan. Idilu je pokvario inspektor iz Zagreba koji istražuje korupciju,i umjesto da oduzme slobodu jednom od osumnjičenih,on „zarobljava“ lijepu,mladu Petru,i priključuje se proslavi stotog rođendana Pera Diletanta, kojega je izvanredno glumio Ante Cetinić. Ostali su glumca bili : Marija Anić ( Mara „Vražja“), Leposava Vlašić (Nada), Hani Žuvela (Ana „Gospoja“),Ivica Alić (Stipe „Hvastalina“),Tiho Dragojević (Mirko „Cviće“),Tina Prižmić (Petra),Zoran Mirošević (Mate „Lapis“),Đanko Šćepanović (Jure „Dobri“) i Ivo Burmas (Inspektor Skok)

U odjavnoj sceni su svirali:Mirko Stipković, Marko Prizmić, Ivica Perčić i Ante Dragojević.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje: