Brod prodan za 500.000 eura, a kao željezo vrijedi 2 milijuna eura

Da će Mediteranska plovidba u stečaj, to više nije sporno. No, optužbe između malih dioničara i vodstva tvrtke ne jenjaju ni u trenutku kad je tvrtka pred izdisajem; prodaju Atlantic Friga, posljednjeg broda duge plovidbe u floti prije nekoliko dana u nizozemskom Roterdamu, udruga malih dioničara Medplov smatra izvlačenjem novca te optužuje vodstvo tvrtke za malverzacije.

– Jedini preostali trgovački brod prodan je za sramotnih 500.000 eura. Da je prodan samo za staro željezo, društvo bi uprihodilo oko tri milijuna dolara jer 6500 tona po tržišnih 400 do 500 dolara po toni daje oko tri milijuna dolara – izračunali su mali dioničari koji su slučaj prijavili i USKOK-u. Napominju da je potpuno isti, tzv. sestrinski brod Pacifik Frigo, drugi vlasnik krajem 2008. prodao za 19,5 milijuna dolara, a svojedobno je većinska dioničarka tvrtke Neda Young odbila dati suglasnost za prodaju Atlantic Friga za 20 milijuna dolara.

Dioničari optužuju predsjednika uprave Gorana Šarića, koji je na mjestu čelnika Mediteranske plovidbe naslijedio Vladimira Šelebaja, za izvlačenje novca. Insinuiraju da je prodaja namještena osobama koje su u vezi s njim ili Nedom Young te da isisavaju imovinu kako ne bi završila u stečajnoj masi. Na sličan način reagirali su lani, nakon što je Šelebaj napravio tajni predugovor o prodaji imovine društva Nedi Young, i spriječili prodaju. Šelebaj je tad tvrdio da pokušava spasiti tvrtku novcem kojim bi većinska dioničarka kupila nekretnine. Apsurd cijele situacije bio je što je N. Young kao dioničarka već suvlasnica tih nekretnina.

Goran Šarić odbacuje sve optužbe.

– Atlantic Frigo je, nakon prijave pomoraca i dobavljača za neisplaćene plaće i obveze, arestirala država Nizozemska i dala ga na licitaciju. Postupak je pokrenuo međunarodni sindikat pomoraca ITF, a država, kao najveći vjerovnik, nije učinila ništa da zaštiti cijenu. To jest jadno i tužno, ali nismo mogli učiniti ništa. Moglo se dogoditi da brod bude prodan i za jedan euro! – pravda se Šarić.

Pokušao je, kaže, u Ministarstvu financija i Državnoj agenciji za sanaciju banaka i osiguranje štednih uloga dogovoriti da se DAB, kao najveći vjerovnik Mediteranske plovidbe, javi na licitaciju i kupi brod, no nije bilo interesa.

– Brod je navodno kupio neki Nizozemac, broker za brodove, i već ga prodaje. Netko će na tome gadno zaraditi, može ga bez problema prodati za dva do tri milijuna dolara – potvrđuje vrijednosti i Šarić, no opovrgava računicu o tome da vrijedi mnogo više.

Ističe da brod vrijedi koliko zarađuje, a u “shippingu” ono što danas vrijedi 100, za pola godine vrijedi 10. Frigo brodovi, kaže, lagano izumiru, ima ih oko 500 u svijetu, a novi se ne proizvode.

Za sve je, kaže, kriv strah mjerodavnih u državi od bilo kakve odgovornosti.

– Izradio sam plan restrukturiranja tvrtke, za koji je konzultant Ministarstva financija dao zeleno svjetlo da može aplicirati za model C. Radna skupina zatražila je suglasnost DAB-a, čiji je upravni odbor načelno izrazio spremnost za dokapitalizaciju. Trebala je još samo suglasnost Ministarstva mora, no nitko nije htio staviti svoj potpis. Strah od Remetinca bio je prevelik; svi su se plašili hoće li netko nekad u budućnosti preispitivati njihovu odluku – ispričao je Šarić.

Sve do tada bio je uvjeren da će da će model C uspjeti. No, u međuvremenu je ispao još jedan kostur iz ormara; dioničari tvrde da je u četvrtak, na otvorenju ponuda za koncesiju na liniji Korčula – Orebić, na kojoj voze preostale brodice Lovor i Tamaris, tvrtka Damaco iz Rijeke navodno ostalim ponuđačima rekla da oni imaju prednost i neupitno će dobiti koncesiju jer su postali vlasnici brodova. I na taj način, kažu, Šarić sudjeluje u izvlačenju imovine iz Mediteranske plovidbe.

– U nadzornom odboru Damaca prije je sjedio sin Nede Young, Michael – kažu u Medplovu.

Šarić i to opovrgava, napominjući da se vlasništvo može provjeriti u Upisniku brodova u Dubrovniku. Natječaj za koncesiju propao je, kaže, jer nitko nije predao valjanu dokumentaciju.

– Damaco se javio u Ministarstvo financija jer je zainteresiran za preuzimanje linije, a ne mogu je dobiti dok nisu vlasnici broda. Ništa im nije prodano, ne znam tko širi taj spin – poručio je Šarić, inače vlasnik zagrebačke tvrtke Dedići projekt, koja se bavi graditeljstvom. No, priznaje da bi brodove trebalo pokušati prodati sada za 3,5 milijuna kuna, a ne nakon što sljedeći tjedan pokrenu stečajni postupak. Za kupnju je, kaže, zainteresirana je i sadašnja posada, koja bi željela ostati u poslu.

Piše: Valentina Wiesner Mijić – Večernji list
Pošalji dalje:

2 komentara “Brod prodan za 500.000 eura, a kao željezo vrijedi 2 milijuna eura

 1. joke (Uredi)

  Ali ga ode muljaju i Šarić i novinarka. Ka da je bilo problem provjeriti s čime se, odnosno s kojim brodovima DAMACO javio na natječaj.
  Evo neka sada Šarić bude transparentan i jasan kao kad je kupovao brod pa neka odgovori.

  I opet mu je za sve kriva kriva država, ka da mu je država vodila firmu. MA da su mu i odobrili model-C opet bi se isto dogodilo.
  Šta ne kaže šta se sve događalo u firmi otkad je predao zahtjev za modelom C. U međuvremenu je izgubija brodove u managementu i osta dužan milijun i kusur Šveđanima. Nije dava plače pomorcima ni ljudima u uredu od veljače ili ožujka. Atlantik frigo havarija tri pomočna motora. Zna se kakvi su bili rezultati spregleda našega ministarstva. Govorija čovik odavno da vežu brod i srede šta imaju. Da su ga poslušali može bit da bi izbjegli ove havarije. A postavlja se ovdje i pitanje koliko se dobilo od osiguranja.
  Jedna brodica nem apapire jer se nije dokovala, a zašto se nije dokovala valjda je jasno.
  I sad je njemu kriva država. MA kako bi ga to država spasila, ko bi pokrija sve ove silne troškove, oli je kogod lud da dade solde za pokrivat troškove.
  Sve su to samo neuspjeli pokušaji opravdavanja od strane gosp. Šarića. Pa šta on misli, da je doša ode dilit pamet, ka da ode niko ništa nezna o poslovanju jedne pomorske firme.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. zdenka andrijić (Uredi)

  Citiram financijski izvještaj za 2009. godinu s izvješćem ovlaštenog revizora (http://zse.hr/userdocsimages/financ/MDPL-fin2009-1Y-REV-K-HR.pdf:

  “14. Srpnja 1998 godine, Mediteranska plovidba je
  registrirala društvo pod nazivom Vala Shipping, Inc, u Monrovii, Liberia, 80
  Broad Street, u 100% vlasništvu Mediteranske plovidbe, sa kapitalom
  knjigovodstvene vrijednosti od USD 8.750.000,00, te u svom vlasništvu ima brod
  Atlantik Frigo. Brod je kupljen putem državnog jamstva u iznosu od
  7.500.000,00 USD datog Splitskoj banci na ime kredita kojeg plaća
  Mediteranska plovidba. Stanje kredita na dan 31. prosinca 2009. godine iznosi
  1.113.873,67 USD.”

  Pamtim dolazak Atlantic friga u flotu Mediteranske plovidbe, i feštu, jer bio je to dobar poslovni potez.

  Ali, ovaj – prodaja za pola milijuna eura broda koji vrijedi barem pet, šest puta više – još je bolji poslovni potez.

  Ali ovaj put ne za Mediteransku. Njoj su ukrali sve poslove:((

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.