Obilježen blagdan Svih svetih i Dušni dan

Blagdan Svih Svetih i Dušni dan korčulani su obilježili kroz mise, i okupljanje na gradskom groblju sv. Luke gdje su svijećama i cvijećem uljepšali grobove svojih umrlih, a tako i odali počast za sve pokojne.

Povodom blagdana Svih Svetih i Dušnog dana predstavnici Grada Korčule, udruga,institucija i političkih stranaka su danas poslijepodne na groblju sv.Luke ,pored centralnog gradskog križa položili vijenac i upalili svijeću, odajući tako počast i zahvalnost svim stradalima u Domovinskom ratu.

Isto su tako obišli grobove svih koji tamo počivaju uz dužni pijetet ,su se poklonili i grobu Hrvatskog branitelja pok. Gora Lasića na čijem su grobu njegovi prijatelji i suigrači iz RK Korčule postavili i kip u obliku rukometne lopte.

Nakon polaganja vijenaca kod središnjeg križa, održana je i misa koju je vodio korčulanski župnik don Frano Kuraja, kazavši da je ovako masovno okupljanje i  prvi smisao svih nas da se sjetimo umrlih, da im se zahvalimo i preporučimo.Nakon mise je održana i procesija kroz cijelo groblje čime se je na dostojan način odala počast za sve pokojne.

Uz svijeće i cvijeće danas na svetkovinu Svih Svetih najstarija istoimena bratovština osnovana 1301.godine je jutros u njihovoj crkvi Svih Svetih imala svetu misu,a bratimi su održali i procesiju unutar gradskih zidina okolo staroga grada.Navečer su u bratimskoj kući imali zajedničko druženje uz evociranje uspomena na pokojne članove,ali i najznačajnija događanja u ovoj bratovštini koja je punih sedam stoljeća od osobitog značaja za vjerski život Korčule.

Sutra na Dušni dan jutarnja svečana sveta misa će se održati u katedrali sv.Marka,a zatim i na gradskom groblju sv.Luke se održava misa zadušnica za sve mrtve,i odrješenje za sve pokojne.

Tekst i snimke: Niko  Perić

Pošalji dalje: