Predavanje o EU

Danas poslijepodne je u Gradskoj vijećnici u Korčuli, a u organizaciji udruge Europski dom Dubrovnik gostovala poznata slovenska novinarka Barbara Zrimšek koja na nacionalnoj televiziji Slovenije desetak godina prati ulazak i članstvo Slovenije u Europskoj Uniji.

Posjet i razgovor s Barbarom Zrimšek bio je zanimljiv,jer su u vijećnici bili djelatnici gradske uprave,na čelu s gradonačelnikom Mirkom Duhovićem, te nekolicina gradskih vijećnika, nastavnika, voditelja gradskih institucija, nekolicina sugrađana i slovenskih nevjesta, koji su pratili predavanje Barbare Zrimšek o slovenskom članstvu u EU,pa općenito o EU, kao i financiranje različitih projekata iz europskih fondova.

Predsjednica Europskog doma Dubrovnik, mr.sc.Adriana Kremenjaš-Daničić je uvodno kazala da se gostovanje slovenske novinarke uklapa u njihovu prvu tribini u ciklusu „Sve što ste željeli znati o EU, a niste imali koga pitati“.

Da bi razgovor bio zanimljiviji udruga Europski dom Dubrovnik je prikazala tri kraća dokumentarna filmska priloga o različitim temama koje je Barbara Zrimšek snimila u zemljama članicama EU,gdje se ističe njezina specijalnost u obradi tema iz poljoprivrede,ekološke teme, te izvještavanje iz manjih sredina.

Za nekoliko emisija Barbara Zrimšek je dobila međunarodne novinarske nagrade.

Korčulane je upozorila kako je potrebno iskoristiti prednosti članstva u EU kroz projekte lokalnih zajednica.Kad se to Vama dogodi,Korčula bi mogla iskoristiti s projektima iz ekonomije i kulture.

Imate Morešku,cijenjena vina,masline i ulje,razne poljoprivredne kulture.Kad se vaši specijaliteti zaštite,i tako ponuđeni u EU, i uz dobre cijene zaštićenih proizvoda i vaš bi otok imao mogućnosti boljeg života,rekla je Barbara Zrimšek.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: