Lukobran u Zavalatici bit će spreman za slijedeću sezonu

Radovi na saniranju lukobrana u Zavalatici traju već mjesec dana i prema tvrdnjama predsjednika Mjesnog odbora Čara Julija Marelića trebali bi biti gotovi do početka slijedeće sezone.

Radove vrijedne 7 milijuna kuna (Ministarstvo mora financira 6 milijuna, dok županijska lučka uprava Korčula izdvaja milijun kuna) izvodi splitski Konstruktor, a radovi su zahtjevni i zahtijevaju vremena, jer se prvo pijeskom moralo nasuti more kako bi strojevi uopće mogli pristupiti lukobranu.

Osim samog saniranja lukobrana, u lučicu je predviđeno dovesti struju i vodu, kako bi nautičari koji iz godine u godinu sve više pristaju u Zavalatici, imali komfornije uvjete nego do sada. Lukobran je inače izgrađen u doba Austrije, kada je Zavalatica bila važna luka za izvoz vina. Kako je okrenuta prema jugoistoku, valovi kada puše jugo znaju biti visoki i više metara, te je zbog toga za ovdašnje stanovnike izrazito važno da imaju dobru zaštitu od valova, pogotovo ribare koji vrlo često moraju vadite barke vani kako ih nevrijeme ne bi smrskalo.

M. M.

Pošalji dalje:

4 komentara “Lukobran u Zavalatici bit će spreman za slijedeću sezonu

  1. tr67 (Uredi)

    Katastrofa je da ovakvi radovi nisu završeni ili zaustavljeni na početku turističke sezone.Može li se zamisliti da nasred vale stoji mauna, dizalica, a goste ujutro budi štemanje i užasna buka, kao da su u škveru, a ne na odmoru.Da mi je samo znati tko je to mogao odobriti?! Turisti su zgroženi, odlaze, bježe… i to je slika našeg malog turističkog mjesta…

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. kt39 (Uredi)

    Danas u Čari predsjednik Ivo Josipović u posjet vinariji Pošip Čara!

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.