Korčulani proslavili svetkovinu Svetog Martina

“Evo višnjem bogu hvala,lipa noć nam je procvala“ pjevalo se večeras u kavani hotela Korčula gdje je Društvo za njegovanje običaja grada Korčule „Sveti Martin“organiziralo krštenje mladoga vina.Unatoč modernijim kompjutorskim vremenima u gradu je Korčuli sačuvana tradicijska svečanost obilježavanja blagdana sv. Martina,prijatelja seljaka, zaštitnika vinara, vinogradara, vojnika, ugostitelja i hotelijera. I svi su mu oni,kao i mnogi drugi zahvaljivali, jer je ovaj svetac.u Korčuli posebno štovan.

Po starom tradicijskom običaju,navečer gradskim ulicama idu manje skupine kolendara, koji se uzsvijetlost feralazaustavljajupred pojedinim kućama,obično prijatelja ili poznanika, zapjevaju himnu,kolendu svetog Martina. Nakon toga kraće druženje,zajedničko čaščenje uz posebno jelo lojenicu, i idu dalje.

Zadnjih se je godina ova tradicijska čestitka prepustila mlađima,koji su večer prije, na takozvanu vižiju pred kućama pjevali himnu sv. Martinu, a za uzvrat dobivali najviše slastice i voće,te po koju kunu.

Zanimljiv je rastanak od gostoprimstva domaćina. Ako im se ne otvore vrata,umjesto stiha „Sve van reslo,sve van cvalo po sve vike,vika amen“,djeca pjevaju upozoravajuće : Sve van reslo, sve van cvalo i uvik vam bilo malo

Večeras je bilo svečano u kavani hotela „Korčula“ gdje je Društvo za njegovanje običaja grada Korčule „Sveti Martin“

pronašlo vrlo prijatan ambijent,u kojemu su 12 ti put po redu organizirali Demostracijun mladoga vina,koji je prošao kako i priliči uz prepoznatljivu privrženost lozi i kultu vina,kao i

korčulanske gastronomske specijalitete (nezaobilazne lojenice).Na povećem stolu posjetitelji su imali mogućnost birati i kušati 22 sorte mladoga vina,kojega su donijeli na kušnju amateri,vinari Korčule i okoline,čiji se vrhunski proizvodi u još atraktivnijim bocama nisu ocjenjivali,već su svi dobili diplome.

Skromni,a po srcu veliki,za svaku se kaplju vina bore da bude najbolje,da bi mogli počastiti prijatelje,rekao je zahvalnim riječima na poklonima vina Ivan Grbin u ime društva Sveti Martin,koji je improvizirano ali prihvatljivo uz pomoć prijatelja i članova uprave društva oduševljeno uzviknuo „Dosadašnji mošt,uz blagoslov svih nas,prekrstimo u vino“,a kakvo će biti,probat će mo ga ponovno u proljeće.

Ljepotu druženja uz vino i hranu,su upotpunili pjesmama,a kad su iz susjedne dvorane počuli da je iz TV prijenosa priopćeno kako je nogometna reprezentacija Hrvatske već u drugoj minuti povela 1-0 protiv Turske,cijeli je hotel pjevao „Večeras je naša fešta“,a nakon 2,i 3 nula,zahvaljivali su Svetom Martinu koji je eto postao i zaštitnik nogometaša.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje:

6 komentara “Korčulani proslavili svetkovinu Svetog Martina

 1. stew (Uredi)

  Nego se tako angažiraju kad su dani kruha kako kad su dani vina…….eeeee bonkulovići. 😀

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. pantagana (Uredi)

  u nas se je vazda u ovo doba kušavalo mlado vino i jile lojenice, a dani kruha koliko se ja spominjen nisu ni postojali. ne govorin da ni ne tribaju postojat, ali nažalost je praksa da nan uvozne svetkovine postaju tradicija, a tradicionalne nestaju. zato, neka i dogodine bude baren ovoliko ako ne i više onih koji će se veselit mladome vinu, a dane kruha neka slavu oni kojima je do toga stalo, kako i za svaki drugi blagdan, uostalom.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. pantagana (Uredi)

  neznan “mali” što bi ti tvoj komentar triba značit, ali ako misliš da za učinit dobro vino triba bit težak, varaš se. svaka čast težacima, ali ni za provat kapjicu mladega vina ne triba bit težak!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.