Uskoro otvaranje zaobilaznice na Korčuli

Cesta na Korčuli kojom će se zaobići Čara i Smokvica biti će puštena u promet najkasnije do početka veljače iduće godine, potvrdio je Zlatko Bender iz Hrvatskih cesta. Zaobilaznica bi trebala omogućiti protočnost prometa na Korčuli jer se dosadašnja glavna korčulanska cesta u naseljima Čara i Smokvica jako sužava, pa se na tim mjestima nezgodno mimoilaziti s kamionima i autobusima.

Korčulani pozdravljaju otvaranje ceste koja bi prema njihovim rječima mogla pogodovati i uzgoju maslina na brdima do kojih se teško dolazilo, dok su mišljenja da pošip neće uspijevati zbog nadmorske visine. No dobit od ceste je višestruka. Od prohodnosti prometa preko novih maslinika do predivnih pogleda koji će oduševljavati turiste. Međutim, kako su nam kazali radnici Obšivača koji rade na izgradnji ceste, postoji jedan problem, a to je blizina kamenoloma i asfaltne baze.

-Oni toliko praše, da se uopće ne može biti u blizini. Bojimo se da će ljudi koji budu prolazili ovom cestom, prvo morati nazvati kamenolom i asfaltnu bazu je li rade. Inače će im se auto potpuno uprljati – kažu radnici s kojima smo razgovarali.

Bender tu ne vidi problem. Kaže da ako rade po zakonima, moraju imati kvalitetan sustav kojim se smanjuje zagađivanje okoline. Na naš upit je li cesta mogla biti izgrađena malo dalje od tih postrojenja, Bender odgovara.

– Naravno da je mogla. No, tada bi morali raditi vijadukte i mostove koji bi koštali više od pola cjelokupnog iznosa ceste – zaključuje Bender.

M. M. (Dubrovački vjesnik)

Pošalji dalje:

5 komentara “Uskoro otvaranje zaobilaznice na Korčuli

 1. zvonko žuvela (Uredi)

  Zanima me dosta toga ali bi rekao i primijetio slijedeće.Znamo da je korčulanska privreda uglavnom desetkovana i praktički propala.Sjvedoci smo da kada ovim našim cestama vozimo cijelom cestom ne sretnemo desetak auta. Praktički kamiona nema a i autobusne linije su reducirane i manje ih je nego prije a cesta je sve više. Mislim da se ceste ne grade prema potrebi i gustoći prometa. Razlog da je Smokvica i Čara usko grlo ne stoji jer prometa takvoga nema te mislim da su razlozi drugi.Nama na Korčuli trebaju radna mjesta i investicije u skladu sa takvim potrebama a onda možemo govoriti o novim cestama. Ovako mi se čini da izgradnja novih cesta je poticana interesima nekih lobija i skupina a zašto prosudite sami.Nije ni malo čudno koliko smo zaduženi kada se na ovakav način radi.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. nick (Uredi)

   Meni se čini da su ceste za one furešte kojima ćemo prodat ovo što imamo, ako ne mi onda naša dica, jerbo ode se još malo neće imat od čega živit. Možda dva tri miseca od turizma liti i to dok se bude moglo krast i prijavljivat 30% prometa, a poslin ključ u bravu.
   Jadranka RIP
   Trikop RIP
   Zanatsko građevno RIP
   Inkobrod RIP
   Dalmatinska plovidba RIP
   Gradina RIP
   Mediteranska plovidba ???
   HTP Korčula ???
   Ako san štogo zaboravi, neka mi oproste.
   Neka asfalta!!!!!!

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Polu_Skojar (Uredi)

  Pitajte Bacica ili Milata koliko je podticaja razvoju poljoprivrede doslo u vas na skoj i u nas s ove nase bande konala te koliko je sutin novih radnih mista otvoreno pa ce te se prikrstit 😉

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. kt39 (Uredi)

  Živili! Samo me zanima,što je to zakazalo kad još nije otvorena zaobiaznica čara-Smokvica? Prošla je ta veljača. 😉

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.