Blagdan Svetog Martina

Hocemo li cekat

Unatoč modernijim kompjutorskim vremenima u gradu je Korčuli sačuvana tradicijska svečanost obilježavanja blagdana sv. Martina, bilo je tako i ove godine.

Večer prije, na takozvanu vižiju djeca su u grupama obilazila grad pjevajući pred kućama himnu sv. Martinu, a za uzvrat dobivaju najviše slastice i voće, te po koju kunu .Zanimljiv je rastanak od gostoprimstva domaćina. Ako im se ne otvore vrata, umjesto stiha „Sve van reslo, sve van cvalo po sve vike, vika amen“,djeca pjevaju : Sve van reslo, sve van cvalo i uvik vam bilo malo !.

Na svetkovinu sv. Martina je Udruga žena „Katarina Zrinski“ posjetila prostore Doma djece s posebnim potrebama iz udruge Moje sunce, gdje su im uz poklone stvorili ugodne trenutke druženja, pjevanja, i recitiranja,gdje su ih djeca sa svojim roditeljima upoznali i s njihovim radionicama.

Svečano je bilo u kavani hotela „Korčula“ gdje je Društvo za njegovanje običaja grada Korčule „Sveti Martin“pronašlo vrlo prijatan ambijent ( umjesto prošlogodišnjeg druženja na trgu Svete Justine gdje bi ih kiša ometala )tako je i ove godine jubilarni 10 po redu Demostracijun mladoga vina prošao kako i priliči uz prepoznatljivu privrženost lozi i kultu vina,kao i

korčulanske gastronomske specijalitete ( (nezaobilazne lojenice).

Ponuđeno za kušnju,ovo mlado vino proizvode amateri vinari Korčule i okoline. Skromni, a po srcu veliki, za svaku se kaplju vina bore da bude najbolje, da bi mogli počastiti prijatelje, rekao je zahvalnim riječima na poklonima vina Ivo Milat u ime društva Sveti Martin.

Bilo je različitih sorti( 31 ),bijeloga i crnoga vina, od Pošipa,rukatca, do crnoga plavca,

Ljepotu druženja uz vino su upotpunili pjevači KUD „Moreška“ s kojima su zajedno svi uz čašicu vina pjevali pjesme o Svetom Martinu i vinu.

Tekst i snimak : Niko Perić

Na slici : Sveti Martin uz darove s djecom iz udruge Moje sunce.

Demonstrancjun mladega vina je nazdravio i gradonačelnik Korčule Mirko Duhović. Na slici su izlošci vina čiji su proizvođači ( svi ) dobili diplome.

I oni su pivali.

Pošalji dalje: