Večer Korčulana, Sveti Martin u Zagrebu

DSC04716

Zdravi i veseli bili!

Ovako nešto se moglo dogoditi samo u petak, i to još 13.

U tri dana, od utorka do četvrtka, mnogi otkazi zaprijetili su održavanju Večere Korčulana! Otkazi zbog bolesti, bolesti u kući pa zbog bolesti izvan kuće, zbog gripe u svijetu pa još svinjske …! Pa širenje panike po medijima. Imam osjećaj da  će  zabraniti okupljanje!?

Nažalost je činjenica da je masa svita bolesna.  U sridu 11., na Sv. Martina, na ‘zbor’ nije doša nijedan sopran, (od tri koja dolazu) ali je ipak došlo  puno svita na tratamenat, planula je damižana jako dobroga crnoga iz konobe načelnika Lumbarde Iveta Lepa. Zapivalo se, počastilo i … bilo je lipo!

Sutradan san rano već bi na poglavarstvu Grada sa preporukama, zahtjevima, zamolbama koje datiraju od 2007., ustvari od 2000.  kada sam zapoćeo prepisku sa  gradom Zagrebom na temu potrebe za vlastitim prostorom  Društva Korčulana Zagreb. Pisao sam, slao zamolbe i dobivao odbijenice. Pokušavao sam s okupljanjem grupe lobista, ‘poznatih Korčulana’, svi su znali obećavat ..i nikad ništa!

Prid dvi godine sam s Emilom Tedeschijem, starijim, koji je u međuvremenu posta naš glavni i jedini sponzor, i našim pre’sjednikom Peroton, započeo jednu ideju koja je ovisila o njima kao financijerima i koja je imala svoju budućnost, a onda nas je napusti naš dobrotvor, umri nam je Emil i sve se opet vratilo na početak. No, kaže se da kad se jedna vrata zatvore da se nidi otvore neka druga.  Nakon mog ponovnog elaborata o radu i nasušnim potrebama o kojima ovisi opstanak samog Društva, promini se vitar u Gradu. Dobijamo pismo da smo ušli na listu od par stotina onih koji nešto traže od grada u međuvremenu  (prošle godine) dobivamo preporuke od Gradskog Ureda za Kulturu. Sa Lovrom Stecca i našim tajnikom Borom Kisjelicom koji je odradio veći dio posla prelazim u ofanzivu i evo: petak 13. ulazi u povijest našeg Društva kao dan kada je gradonačelnik Milan Bandić na našoj Večeri svečano objavio da je Društvo Korčulana Zagreb dobilo na korištenje 120 kvadrata prostora u vlasništvu grada Zagreba.

Moj san je ostvaren!, ustvari bit će u potpunosti kada za godinu dana u tom prostoru nastupe naši članovi sa korčulanskim Starin Balima, tada će moja misija biti završena.

A sada da spomenem i samu Večeru.

Počelo je u 19’30, dočekao me prekrasan prostor, uređen ko za vinčanje. Po stolovima upaljene sviće, na porti gori feral a već provjerena ekipa, Tonči i Jake Stecca i Ivan Fabris sa muniton i ostalin atrasima stoju atento!  Polako arivaju judi ozarena lica, jube se (iako se nesmi) a pola ure prije nego san i ja ariva, već je za najbojin stolon feštižalo društvo Franice Pavlinec rođene Kosović. Početak odličan! Nakon što je 112 judi, a s njima i tek pridošli gradonačelnik Bandić i Boško Lozica kao domaćin, otpivalo pismu Sv. Martina, raspoloženje se još diglo, a kad je gradonačelnik u svom obračanju objavio ovo s prostorom onda je uzavrilo!

Odlična spiza i dobro vino (iako se nemože mirit sa čarskim Pošipom) održavali su odlično raspoloženje sve do 2 ure  posli ponoći kad je mužika prestala udarat. Čarski Pošip smo podilili svima koji su došli sa feralom, bilo ih je desetak ove godine . Darivali smo i stolove s više od 10 judi, a gradonačelnika i dvije najmlađe Zagrebačke Korčulanke nagradili smo još i s CEDEVITA ruksazima punih vitamina da nan dica budu zdrava jer je vrime svinjsko. Cila sala je opet pivala kad je zborzapiva par svima  poznatih pisama! Zboru se je prikljući i Lora, naš poznati klapski gučavac, a dali su ruku i Vice i Nedo i još niki članovi HSLS-a  koji su justo došli iz Korčule i umisto u ovi Raj završili u Svetoj Nediji. Zekan mi se učini baš kuntenat. Pivali su i konobari pa čak i gazda ovoga Raja!

Posli mužike i kad je većina išla spat jedna grupa upornijih koju će te pripoznat na slikama  nastavila je ‘a cappella’!

Eto, pozdrav svima na najdražem otoku i gradu i svim Korčulanima i prijateljima Korčule u Dijaspori! A sljedeće godine nam se pridružite i vi!

I daleko od Korčule sa Korčulom u srcu!

Vaš, Tonči Petković


Pošalji dalje:

3 komentara “Večer Korčulana, Sveti Martin u Zagrebu

 1. korcula2005 (Uredi)

  Svaka cast Tonci , ustrajnost je bila nagradena , uzivajte

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. nađa (Uredi)

  sve pohvale od mene korčulanke, koja nažalost ne živi više u korčuli.takva okupljanja me uistinu vesele. trebali bi nešto organizirat i mi korčulani u splitu!!!
  @

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Ivana (Uredi)

  Čestitam , ponosno i za mene kao bivšu stanovnicu prelijepe Korčule, koja sada živi u Zagrebu.
  Svakako ću doći, povirit i vidit sve aktivnosti koje ćete imati u svom prostoru u Zagrebu.

  Sretno i dalje svima koji se zalažu da ožive i ustraju u prezentaciji ovog najljepšeg mjesta i otoka na Jadranu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.