Gospa od zdravlja

Gospa od zdravlja

U subotu, 21. studenoga korčulani su na blagdan Gospinog prikazanja proslavili Gospu od Zdravlja, čiju je svečanu večernju misu i propovijed predvodio starješina Dominikanskog samostana Svetoga Nikole  u Korčuli, pater Anto Bobaš .

Zanimljivo je da se uz ovaj blagdan moli ispred gospinog lika i upaljenih svijeće i uzdizane molitve za duševno i tjelesno zdravlje puka, uz Oltar bratovštine  Sv. Roka koji  je smješten u četvrtoj lađi katedrale sv. Marka u Korčuli, koji je  sagrađen( 1754)  kao zavjet grada za oslobođenje od kuge , od kada ova bratovština ima stalnu brigu i uz zavjetnu kapelu Svetoga Roka.

Ukrašeni Gospin lik se čuva u polukružnoj niši iznad oltara , koji je za ovaj blagdan bio postavljen niže uz oltar skupa s zlatnim zavjetnim darovima.

Gaštald bratovštine Svetoga Roka, Tomislav Sansović ističe važnost Gospe od zdravlja uz štovanje i čuvanje njezinog  lika,kojemu su tijekom turističke sezone mnogi stranci vjernici iskazivali posebno štovanje,jer njezin lik je i simbol majčinstva, gdje Gospa majčinskim rukama grli svoje djete.

Tekst i snimak : Niko  Perić

Pošalji dalje:

2 komentara “Gospa od zdravlja

Komentari su zatvoreni.