Saga o motici

Nema kruha bez motike,govorili su jutarnji prolaznici preko najprometnijeg korčulanskog trga Plokate u utorak (24. studenoga 2009.) jer je na tvrdom kamenom pločniku stajala Motika jedan od osnovnih alata u poljoprivredi za kopanje  i labavljenje tla.Bez nje je teško obaviti bilo koji manji posao u vrtu, sadnji voća i povrća ili okopavanja biljnih usjeva. I danas u visokom standardu agrotehničkih pomagala motika je simbol života, posebno otočkog , gdje su se otoci i razvijali kroz stočarstvo i ratarstvo, ali su suša i krševitost zemljišta u skučenom prostoru uvjetovali ograničene mogućnosti razvoja. Zato se i danas primjećuju male obradive površine u otočkom kamenjaru.

Ali građani grada Korčule, posebno mlađi i ne znaju zašto služi motika. Ona jadna, ni kriva ni dužna s novim  drvenim držalom ( podužom ručicom s kojom se ne treba previše saginjati ) služila je nekoliko sati za izrugivanje, pričanje viceva i anegdota o nekadašnjoj gradskoj vlasteli i žuljevitim rukama seljaka.

Na mnoga pitanja među prolaznicima Kako je motika tu dospjela ? nitko nije znao odgovoriti.

Jedan je prolaznik ipak upozorio: Svi bi htjeli život bez motike, a zdravoga života nema bez nje, a zdravo povrće ili voće koje ste sami uzgojili najbolji je čuvar Vašega zdravlja.

Tekst i snimak :   Niko  Perić

Motici se rugaju

Motika

Pošalji dalje: