Izložba o Petru Šegedinu

PB251538

Jučer je Zagreb pomalo i nesvjesno bio domačin našem velikanu Petru Šegedinu.

U  11 sati  na trgu bana Jelačića u prostorijama društva  književnika,  uprilićen je književno-znanstveni  kolokvij u povodu100. obljetnice rođenja našega Velikana. Nažalost mnogi koji su kao i ja htjeli biti prisutni na jednom takvom događanju u to vrijeme morali su biti na svojim radnim mjestima!?

Ne mogu reći kako je sve to prošlo ali ima onih koji su bili i po zaduženju prisutni pa se nadam da će o tome već govoriti! Doznao sam iz ne baš povjerljivih izvora da se dosta govorilo i da je  bilo  ućenih ljudi, kniževnika,  doktora i akademika i da je predstavljena knjiga Cvjetka Milanje „Biće samosti ili književno djelo Petra Šegedina“

Taj moj izvor  također nije bio oduševljen posjetom ali ipak je to bio znanstveni skup. Čini mi se da je Zagreb i Hrvatska  kultura svedena  na kružok i par znanstvenih entuzijasta,  prijatelja i kurtoaznih posjetitelja. Danima sam posjećivao  naše ‘hramove umjetnosti’,  do  kasno u noć pregledavao portale,  pratio tv. dnevnike i nigdje nisam čuo ili proćitao o događanjima u čast 100 godina rođenja Petra Šegedina.

Čovjeka koji je bio dugogodišnji tajnik a poslije i  predsjednik Matice hrvatske, središnje kulturne ustanove hrvatskog naroda, čovjeka koji je u nekoliko navrat  stajao i na čelu Društva hrvatskih književnika , koji je bio redoviti član HAZU, čovjeka koji je cijeli svoj život sanjao, možda ne baš Hrvatsku u stanju u kakvom je sada, ali ovakvu neovisnu i slobodnu Hrvatsku. I nije samo sanjao već se borio svim svojim bićem. Bio je  kostanta u borbi za očuvanje Hrvatskog jezika, nepriznavajući političku diktaturu i forsiranje nekog hibrida,  zbog ćega je bio proganjan i prisiljen napustiti bivšu zajednicu ‘bratskih’  naroda. Znali su mu okrenuti leđa i oni koji ga danas, Bogu hvala spominju po dobru. Ipak je 1998. godine, duhom sretniji napustio ovu dolinu suza osvjedoćivši se da i njegovi napori nisu bili uzaludni.

Gore napisano je osobna digresija koja reflektira moje razočaranje  ali gdje bi završili kada bi nas svaka nepravda bacala u depresiju, zato smo nas nekolicina od mnoštva kojima sam poslao pozivnice došli na otvaranje  skromne izložbe koju je uz pomoć zagrebaćkih domaćina organizirao i postavio korčulanski gradski muzej i njegova kustosica, šegedinologkinja i  entuzijastica  Sani Sardelić!

Lijepo je bilo čuti pozdravne riječi  Jasne Kovačević ravnateljice knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u preradovićevoj koja je udomila izložbu. O našem svečaru govorio je i akademik  Dubravko Jelčić a na kraju nas je kroz postavu izložbe ukratko provela  Sani koja je govorila i o jednoj drugoj,  javnosti manje poznatoj osobini  Petra Šegedina, o njemu kao likovnjaku, svestranom umjetniku, kojeg upoznajemo kroz njegove skice i crteže. Sve prisutne pozdravio je i korčulanski gradonaćelnik  M. Duhović.

Umjetnost uvijek probudi i ona u tom trenutku zapostavljena  osjetila, tako su nas  oduševili klašuni  koje su napravili učenici, srednje škole iz Korčule, slastičari, možda su im i kuhari pomogli ali oni koji su ih radili, zaslužili su čistu peticu i sve pohvale! Probalo se i solidno crno vino (nažalost ne korčulansko !?) i onda se kako to ‘Bog zapovida’ i zapivalo!

Izložba ostaje otvorena još 2 tjedna tako da je možete obići i doznati nešto novo o  našem Petru Šegedinu!

I … posegnite za knjigom, romanom, esejem, putopisom Petra Šegedina jer čitajući, upoznavajuči njegovo djelo upoznajemo i sami sebe!

Vaš, Tonči Petković


Pošalji dalje:

39 komentara “Izložba o Petru Šegedinu

 1. Zdenka Andrijić (Uredi)

  Da bi se čitalo Šegedinove (ili bilo čije druge) knjige, podrazumijeva znati – čitati. Zato bi pisanje o njemu, u najmanju ruku trebalo podrazumijevati – pismenost. Žao mi je što netko drugi nije reagirao na ovaj tekst i sve te pogrešno stavljene kvačice i zbrku između velikih i malih slova, ali kad već nije, evo mene. I ne radim to zbog književnosti, već zbog čovjeka – Petra Šegedina.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. Tonči (Uredi)

   Draga Zdenka bilo bi ti pametnije da si došla na bilo koji od ponuđenih sadržaja pa makar i samo na izložbu jer bi mogla onda i sama nešto tako pismena napisati. Ovako si samo ispala zloćesta!
   Inaće slobodno revidiraj svaki moj tekst koji napišem jer nemam ništa protiv ućiti i naućiti. Spreman sam i prvo tebi poslati tekst prije objavljivanja. Stvarno bi mi bilo žao da zbog pakiranja ne prepoznaš tj.ne shvatiš sadržaj!
   I ovo ne pišem zbog Petra Šegedina već zbog tvog licemjerja!

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. Zdenka Andrijić (Uredi)

    Ja o tekstu, a autor teksta – o meni! Pismena, zločesta (ovo je pravo č) i licemjerna – još sam i dobro prošla, budući da se radi o velikom egu tekstopisca (ne Šegedina, naravno) već onog koji bi u pedesetima htio naučiti pravopis. I još da mu redigiram (ne revidiram, pogledaj u neki rječnik) pisanije prije objavljivanja. Ne pada mi na pamet. Ali, kad bolje razmislim i jesam zločesta: ljute me oni koji pametuju o stvarima koje ne poznaju, prosuditelji izložbi koje razgledaju tek da bi sami bili viđeni i zagovaratelji čitanja knjiga koje nisu pročitali. Jer, da jesu, do sada bi već naučili štogod o pravopisu. Ali, Bože moj! Netko ima ego, a netko – talent! Pošteno:))

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
    1. Tonči (Uredi)

     O mojim talentima (više njih) lijepo su govorili i govore kritičari i mnogi strućni i kompetentni a nagrađivan sam i od najkompetentnijih, od slušateljstva, publike, tako da si tu na skliskom. Nažalost u ovim tvojim uradcima ne nalazim ništa anđeoskog i ni mrvu ljubavi. No, istina je, ni gramatika ni načitanost ne pomaže siromašnima duhom.
     Lijepo pozdravljena i želim ti svako dobro, naročito u tvojim literarnim nastojanjima.
     Tonči Petković

     Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Mojmir Jovanovic (Uredi)

  Da bi se čitalo Šegedinove (ili bilo čije druge) knjige, podrazumijeva znati – čitati. Zato bi pisanje o njemu, u najmanju ruku trebalo podrazumijevati – pismenost. Žao mi je što netko drugi nije reagirao na ovaj tekst i sve te pogrešno stavljene kvačice i zbrku između velikih i malih slova.

  Haha..mora sam se malo nasmijati o sitnoj zbrci meni dragih dviju osoba.

  Moze biti da nasa draga Zdenka nije htila nikog uvrijediti ali priznacu da je tesko to procitat a ne pomisliti na malu pakost.

  Rjesicu konflikt pomisljajuci kako je tesko samo procitat tekst a ne cuti ton.Mozda kad bi bilo i tona bi to sve bilo lakse za podnit.

  Stoga, meni je zao kad se meni, drage osobe, karaju jer ,nema ih bas puno.Zato lipo se malo nasmijite u sebi i ajmo dalje.

  Plemenito je digo malo i nesto presutit i vidit dobru namjeru svakog bliznjeg.

  Lipo vas svih pozdravljam i zelim brzo nac zadovoljne i nasmijane.

  Adio,bog.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Manoval (Uredi)

  Zanimljiv i dosta tipičan konflikt:
  – Dobronamjerni TP piše zanimljiv i afirmativan članak, s previše pravopisnih grešaka, s obzirom na temu. PŠ bi se okreća u grebu, ali opet bi mu bilo drago zbog organiziranja kolokvija i izložbe, kao i zbog ovog spornog teksta.
  – Dobronamjerna ZA opravdano primjećuje greške, no neopravdano prešućuje pohvalu za za trud TP.
  Čovjek koji radi, prirodno je da griješi. Čovjek koji ne piše, ne izlaže se opasnosti načiniti pravopisnu pogrešku.
  Dragi TP i ZA, ne ljutite se jedan na drugoga. Ne preostaje vam ništa doli suradnja na budućem članku.
  Oboje imate i talent i ego 🙂

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Mediaveli (Uredi)

  Potpisujem sve što je Manoval napisao o Zdenki i Tonču – dvoje dobrih i dobronamjernih, a u svojim strukama itekako talentiranih i stručnih Korčulana u egzilu. Kad bi htjeli skupa popiti kavu, možda bi uvidjeli da su se oboje pomalo zaletjeli.
  A Vama gospodine Jovanoviću moram reći da pisanje ikavicom ili ijekavicom nisu jedine karakteristike hrvatskog jezika.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. Mojmir Jovanovic (Uredi)

  Ako morate nesto reci Gdine.Machiuavelli onda je to O.K.

  Hvala na dobronamjernoj primjedbi.Ne znam bas, sto je htio, pisac reci,ali siguran sam, da ce biti jos javljanja,pa ce biti jasniji.
  Ugodna vecer.

  P.S.inace je uvik jako ugodno kad se neko sakriva iza nekog izmisljenog nicka.To odmah u startu ulijeva veliko povjerenje i ostavlja dojam velike i duboke analize.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. Mediaveli (Uredi)

  Poštovani gospodine Jovanović, u Korčuli svatko koga to zanima zna tko je Mediaveli, a zna li to i netko izvan Korčule, nije mi važno, jer ovo je korčulanski portal. Da nismo govorili o Šegedinu i (hrvatskom) jeziku, ne bih se bio javio. Zato ću naglasiti: nisam govorio o redoslijedu riječi u rečenici ni o upotrebi zareza, pačak ni o djelomičnoj upotrebi dijakritičkih znakova, iako bi se o svemu tome moglo ponešto reći. Nisam govorio čak ni o ikavici i ijekavici u istoj rečenici. Ali moram Vam reći, iako je od tada prošlo puno vremena, kosa mi se još uvijek diže kad se sjetim da sam nekada bio primoran pisati (i govoriti) “priznaću” i “rješiću”. Ne primajte ovo osobno, uvjeren sam da Vi tu niste ništa krivi. Ali bilo bi lijepo od Vas da se ubuduće (na ovom portalu) javljate na hrvatskom ili na korčulanskom jeziku. Oba rječnika postoje.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. Mojmir Jovanovic (Uredi)

  E pa izgleda da ja ne znam ko ste vi i dalje ostajem pri tvrdnji da je prilicno djecje se prikazivati ovdje sa nekim skrivenim nickom.

  A ja i dalje mislim da je prilicno djecje se ovdje osvrtati je li neko napisao rijec -pačak-zajedno ili odvojeno.

  Ako neko zeli razumit moze,ako ne onda su druge stvari u pitanju.

  Uopce nije bila tema o pravopisu nego o clanku Tonceta Petkovica koji se osvrnuo na izlozbu Petra Segedina.

  Malo mi je nejasno kako ti je to moglo utec.I je li sve ovo od tebe samo zelja za nekim sitnim prepucavanjima.Meni bas i nije do toga,i nemam namjeru ulazit u dublje analize.Pogotovo sa ljudima koji su iz nekih razloga, anonimni.

  Tonci se po meni potrudio napisati nesto iz jednog lipog dogadjaja u Zagrebu.O.K.Je li to bilo sasvim gramaticki korektno ili nije i to stoji.Ali mislio sam to i napisao-i to je bila tema,da je ipak vaznije da se neko potrudio i nesto i drugima uspio predocit.A Zdenka dobro zna da nisam htio nikoga uvrijediti i savrseno dobro zna i sama se javiti ukoliko je neko zasmeta.Ali da se neki "skrivac" javlja i pokusa samo sirit sitnu provokaciju,je ipak malo ispod nivoa.

  Nadam se da ce se ovo sve skupa vratit u neku "normalu" jer bi inace bilo zalosno za sve ljude koji hocu vidjeti neke "novine" o nasem skoju i korculanima.Hvala najlipsa.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Manoval (Uredi)

  Smišno je kad se judi posvadu polemizirajući o tudjoj polemici ili konfliktu. Naš svit ima čudnovatu značajku da uspije doć na skandel čak i onda kad ima, suštinski, vrlo slične stavove 🙂
  Sritno vam predbožićno vrime i iskoristite ga za pomirbu oli mirenje, kagogod van se svidja 🙂

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. Mediaveli (Uredi)

  Petar Šegedin se godinama radije dao maltretirati nego se odreći svoga jezika (hrvatskoga i korčulanskoga), dok smo mi u Korčuli “ovali” i “isali”, a poneki to još i danas rade. Njemu u spomen, javljat ću se uvijek kad se to ponovi.
  Lijepi pozdrav,

  P.s. Na jezik Zdenke i Tonča nisam imao primjedbe, pa ih nije potrebito uvlačiti u ovu “diskusiju”.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 10. Mojmir Jovanovic (Uredi)

  Jako lijepo napisano "Manoval".Ali vidis da uvik ima par individua koje se radje karaju nego da uvidu dobre namjere.Tu ti nista drugo ne pomaze nego se nadati da ce biti boje u nika vrimena.Svima dobrima voje, kako si i ti nave, sritno ,predbozicno vrime.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 11. Polu_Skojar (Uredi)

  Nisam siguran da je Petar Segedin patio koliko mu se pripisuje a posebno bi bilo zanimljivo doznati kako je dosao u posjed kuce na Orebicima?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 12. Polu_Skojar (Uredi)

  Cudi me da su brojniji oni kojima se na svidja moje pitanje vezano za nacin na koji je hrvatski Akademik Petar Segedin dosao u posjed kuce na Orebicima i to u vrijeme komunisticke strahovlade ciji je po pricama bio zrtva.
  Danas kad Hrvatska grca opterecena kradjom umjesto da se ohrabruju pitanja porijekla imovine sto bi trebao biti trajni nacin podbadanja eto brojniji su oni koji se opiru postavljanju pitanja o tome kako je Segedin dosao do kuce na Orebicima.
  I onda mi dodje napamet ona izreka da svaki narod ima onu vlast koju je zasluzio.
  Sto vi mislite?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 13. Polu_Skojar (Uredi)

  Nikakva imovina nema svetinju da se nemoze staviti pod pitanje posebno ako o njenom porijeklu kruze price koje ne idu na cast onome koji ju je stekao. Ne zelim se udaljavati od akademika Petra Segedina kuce u Orebicima i nacina na koju ju je stekao jer se danas toliko toga (i) u nasim krajevima nakralo. Vasa logika da treba pustiti mrtve jer im je smrcu mozebit nesto oprosteno ne stoji?
  Ja se samo pitam da li puk zna kako je akademik Petar Segedin proganjan od komunisticke vlasti dosao u posjed svoje kuce na Orebicima bas u vrijeme te komunisticke strahovlade?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 14. Miriam (Uredi)

  Gospodine Jovanovicu, Mediaveli je objavio vise nego jednu knjigu pod nickom “Mediaveli”, od kojih je jednu objavila Knjiznica Ivan Vidali, ovo ljeto je odrzana promocija o kojoj je bilo govora na ovim stranicama. S fotografijama. Dakle, svatko tko prati ove stranice zna tko je Mediaveli. Ako bas ne preskace clanke o knjigama. Po_Sko, meni je ta informacija apsolutno nepotrebna i nezanimljiva, ali ako smatras da moras nesto reci o kuci Petra Segedina, onda to reci, a nemoj se igrati macke i misa. Jer to je vise nego djetinjasto.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 15. Mediaveli (Uredi)

  Čini mi se da treba imati jake argumente da bi se dovodilo u sumnju podrijetlo imovine vlasnika jedne prosječne kuće (bar na ovom području). Smije li jedan od najvećih hrvatskih pisaca dvadesetog stoljeće, svojevremeno diplomat, akademik itd. zaraditi/zarađivati koliko i prosječni korčulanski i orebićki radnik koji često imaju i puno skuplje kuće? Ili se samo po sebi razumije da svi pisci moraju živjeti kako je živio drugi naš velikan, Tin Ujević?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 16. Polu_Skojar (Uredi)

  Ja sam tu informaciju cuo u kontekstu svekolikog napadanja komunjara sa jedne strane a profitiranja od tih komunjara sa druge strane. Ona je utoliko vazna sto po meni dijeli Segedinov zivot na period kada je bio voljen (zbog cega neznam) i po tome i nagradjivan od rezima i na period kada je ta ljubav prestala.
  Biografi vole spominjati stvari koje im bolje odgovaraju ovisno o kontekstu u koji smjestaju slucaj. Sjetimo se Budaka, pa opet Aralice. Reci da je akademik Petar Segedin bio milovan od nasih komunjara te da je od njih dobio kucu ne uklapa se u teoriju o progonu svega hrvatskog!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 17. Mojmir Jovanovic (Uredi)

  Hvala lipa draga gdjo.Miriam,

  pretpostavljam da i Vas svi znaju.Ja istina ne pratim cesto ove stranice i samo sam jednom probao malo smirit jedan mali konflikt.

  Nikakva losa namjera nije bila i cudu me ovakve reakcije.Ali dobro je to jednom Manoval reka.."

  Smišno je kad se judi posvadu polemizirajući o tudjoj polemici ili konfliktu. Naš svit ima čudnovatu značajku da uspije doć na skandel čak i onda kad ima, suštinski, vrlo slične stavove 🙂
  Sritno vam predbožićno vrime i iskoristite ga za pomirbu oli mirenje, kagogod van se svidja 🙂

  Kako to da se tako jedna topla poruka vise ne cita i sto je najvaznije na razumi i uvazi?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 18. Miriam (Uredi)

  Po_Sko, napadati mrtvog covjeka bez ikakvog opipljivog argumenta ono je protiv cega protestiram. Jer on se vise ne moze braniti. A ako stojis na stanovistu da svi moramo dokazati odakle nam kuce, ja svoju nisam “dobila od komunjara”, nego cak obratno, meni su “komunjare” polovinu oduzele. A izgradio ju je moj pokojni nono novcem koji je itekako posteno zaradio. Prije “komunjara”. Jesam li sad prosla ispit, ili trazis jos i pismene dokaze?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 19. Polu_Skojar (Uredi)

  Miriam, tvoj slucaj mi je poznat jer si mi ga vec bila ispricala a o kuci akademika Petra Segedina na Orebicima ustvari o nacinu na koji je dosao do nje takodjer sam cuo price koje su suprotne tvom ‘slucaju’.
  Sam cin njegovog dolaska u posjed te kuce moze posluziti za odgonetnuti njegov tadasnji odnos sa komunistickom vlascu, da li je tada bio podoban ili je mudro koristio staru maksimu da “umiljato janje dvije matere sisa” ? 😉
  A ta kuca je prije njega imala i svoje vlasnike, koji su je zgradili, …. i tako…
  Mene boli nepravda pa ma sa koje strane dolazila.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 20. Polu_Skojar (Uredi)

  Bas ste mi neki ono “od hurca” kada vam se nesvidja moj protest protiv nepravde i kada pitam odakle Segedinu kuca u Orebicima. Vas kao da vam se hebe za nepravdu koja je mozebit ucinjena bivsim vlasnicima te kuce? Znate li kada su se gonili tzv. kulaci? A znate li da je Orebice misto kapetana koji su ploveci morima izgradjivali svoje misto? A komunjare poslije dijelili tudje.
  Zasto netko ne provjeri povjest transakcije te kuce?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 21. Mediaveli (Uredi)

  A zašto bismo samo tu jednu kuću provjeravali kad nam je Porto Uš pun takvih (bivših kulačkih) vila.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 22. Miriam (Uredi)

  Po_Sko, sigurna sam da si ti provjerio, a ja za sebe ne vidim razloga zasto bih se trebala upetljavati u stvari koje me se ni najmanje ne ticu. Ako bivsi vlasnici ili njihovi potomci smatraju da im je ucinjena nepravda, neka oni traze pravdu, pa sad navodno zivimo u demokraciji gdje se to moze, zar ne? Ali meni se cini da se tebi manje radi o pravdi za bivse vlasnike, a vise o napadu na "komunjare", pa koji god nasao razlog za to. I sad bi htio i nas ovdje upregnuti u tvoju kampanju.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 23. Polu_Skojar (Uredi)

  Komunjare su bili blago prema ovima sadasnjima lupezima. Inace gusta me tvoj stav 😉
  Cestit Bozic tebi, tvojima i svima onima koji citaju ove retke.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 24. Polu_Skojar (Uredi)

  Skuzaj Mediaveli nisam vidio tvoj post. Dakle mislis da bi trebalo revidirati ono sto je nepravedno steceno? "Svak zase travu pase" ili bi se to moglo ocekivati da uradi novi precjednik drzave?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 25. Miriam (Uredi)

  Po_Sko, puno bi stvari trebalo revidirati, i, kako je vec receno, sigurno ne samo ono sto su pokraliri "komunjare". I sto mislis, tko bi to trebao revidirati, mozda sadasnja vlast? Nemoj da umrem od smijeha. A SEgedinova kuca mi ni najmanje ne izgleda kao da ju je izgradio neki stari orebicki kapetan, ali, kako sam vec rekla, ne znam i zato ne komentiram.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 26. indigniran... (Uredi)

  Kucu u Orebicu je SAM projektirao. Zelio je prvotno graditi prizemnicu. Medutim, na tom se mjestu prema urbanistickom planu smjela graditi samo jednokatnica… Kucu je uz niz nestrucnosti izgradilo korculansko gradevinsko poduzece Gradina(?). Izgradnju je gospodin Segedin platio od prodaje kuce u Korculi, i onda je jos malo dodao, a kuca zapravo nikada nije niti bila zavrsena…
  Jesu li mudre hijenice bar malo sitije? Usput, gda Sardelic takoder dezinformira…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 27. Polu_Skojar (Uredi)

  Vjerovatno ce te znati i kako je dosao do terena za ju izgraditi?
  U svakom slucaju dali ste novo svijetlo “slucaju” a ako i podrijetlo odnosno nacin stijecanja terena rasvijetlite moci ce se lakse disati

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. indigniran... (Uredi)

   Da, naravno, kupio ga je od susjeda,vlasnika tog zemljista, pok. kapetana Ilije Begovica.

   Gotovo da me zanima kako inace disete, kad tako mastovito kreirate razloge za otezano disanje…

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. Miriam (Uredi)

    Indigniran, hvala na informacijama, ja stvarno nisam nista znala o tome, a mrzim iz dna duse kad netko, usput ne iznoseci nikakve konkretne argumente, napada covjeka koji se ne moze braniti.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
    1. indigniran... (Uredi)

     Sramotno je da necija potpuno proizvoljna nagadanja i izmisljotine iznikle u potpunom nepoznavanju povijesnih prilika i osobe, a sasvim specificne zlonamjerne interpretacije, dobivaju pravo javne rijeci, cak poprimaju dimenziju "slucaja"…

     Pa gdje mi to zivimo? Koliko smo daleko od moralnog linca (jesmo li uopce?), u trenutku kad nam to bude korisno,zanimljivo i/ili samo zabavno? Pa jos ako nam se posreci da u blizini nema bas nikoga sa znanjem i argumentima! A mozemo i iskombinirati bilo kakvu pikantnu pricu koja nam dobro zvuci ili zgodno dode! I, ala, pustimo je u opticaj! A pogodeni nek' se onda koprca i brani, u grobu ili izvan groba!!!

     U ovom konkretnom slucaju, sasvim smo slucajno nabasali na ovu stranicu i zaprepastili se…

     Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 28. Polu_Skojar (Uredi)

  Postavljanje pitanja Miriam ne znaci automatski i napadanje. Sada smo napokon dobili sve vazne podatke i mozemo prijeci na "normalan zivot". Pitanje sam postavio iniciran pricom da "bivsi komunisticki rezim nije bio bas tako surov prema Segedinu (barem ne u onoj fazi njegovog orebiskog djelovanja)".
  Koliko li pitanja i sadasnji drustveni zivot postavlja?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 29. Mediaveli (Uredi)

  PoŠko, ako je to ispričnica pok. Petru Šegedinu, ja je (u svoje ime) prihvaćam uz napomenu da je mogla biti i malo razumljivije artikulirana.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. indigniran... (Uredi)

   Kad se spominje "faza orebickog djelovanja", evo ponovno besmislenog, besadrzajanog pojma, ponovno autor koristi nesto o cemu ne zna nista: Segedin je u Orebicu boravio u svojoj kuci gotovo svakog ljeta od cca 1964/65. pa do godinu dana prije smrti, dakle do 1997. Vec !967. je politicki na ledu radi Deklaracije o jeziku. Sto znaci, sto treba podrazumijevati Segedinova "faza orebickog djelovanja" u kontekstu komunisticke vladavine…

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 30. Mediaveli (Uredi)

  A Karađorđevo mu je (1971)definitivno zatvorilo sva vrata, koja su ponovo odškrinuta 1990. Ali kako je već nakon stvaranja svijeta i stvaranja države Hrvatske rekao aktualni Bog: “Ja sam Bog tvoj jedini, i nećeš imati drugih Bogova osim mene,” tako je i bilo i trajalo za bogovskih života.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.