U petak 8. sjednica Gradskog vijeća

IMG_0049

U petak 4. prosinca u 18 sati sazvana je 8. sjednica Gradskog vijeća sa 10 točaka dnevnog reda. Nakon mnogo puta u vijećničkim pitanjima spominjanog KTD Hober, vijećnicima će se podnijeti izvješće o poslovanju te gradske tvrtke za razdoblje siječanj – rujan 2009.

Na dnevnom redu je i prijedlog „odluke o naplati dospjelih a neplaćenih potraživanja Grada Korčule“ kojom aktualna vlast želi riješiti (barem djelomično) problem potraživanja od preko 7.000.000 Kn (u ljeto 2008. bivše Poglavarstvo otpisalo je oko 800.000 Kn poraživanja na temelju zastare) . U gradonačelnikovom obrazloženju predložene odluke piše „visina nepodmerenih obveza prema Gradu Korčuli iz nekoliko proteklih godina predstavlja veliki proračunski manjak koji utječe na normalno funkcioniranje Gradske uprave, kao i na financiranje proračunskih rashoda“.

Dužnicima bi se omogućilo da podmire dugovanja jednokratnom uplatom uz popust (do 60% – ali ne više od iznosa kamate), prijebojem potraživanja, reprogramom na rok do 5 godina uz mogućnost počeka, ustupanjem potraživanja, multilateralnom kompenzacijom ili ustupanjem nekretnine.

Točka „Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Korčule za 2009.“ jasno potkrijepljuje financijske probleme podatkom kako se u razdoblju siječanj-lipanj 2009. u gradski proračun slilo 12.411.817 Kn, dok je u istom razdoblju 2008. ostvareno 15.513.325 Kn.

Kao važnija točka ističe se prijedlog novog poslovnika Gradskog vijeća koji će se uskladiti sa Statutom Grada Korčule (usvojen 1. rujna 2009.) i Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi. Predloženi poslovnik kvalitetnije obrađuje rad Gradskog vijeća (npr. podnošenje amandmana, vijećnička pitanja, replike itd…).

Na dnevnom redu je i prijedlog gradonačelnika kojim se KTD Hober povjeravaju poslovi organiziranja i naplate parkiranja na javnim parkiralištima na području Grada Korčule. Gradonačelnik želi ponovno uvesti naplatu parkiranja na 32 parkirna mjesta ispred „Liburne“ koju će obavljati KTD Hober . Da podsjetimo, 30. rujna je otkazana koncesija za naplatu parkiranja koncesionaru Šegedin d.o.o.

Vijećnici Korčulanske lige predložili su vijećnicima usvajanje Zaključka o izradi turističkog master plana za Grad Korčulu kojim bi se osnovalo povjerenstvo sa zadaćom da pripremi potrebne podatke, naputke, prikupi inicijalne ponude i ispita mogućnosti izrade navedenog plana. Korčulanska liga obrazložila je svoj prijedlog turističkom stagnacijom Grada i TZ Grada Korčule u posljednjih desetak godina, te vjeruju kako bi Grad Korčula u suradnji sa susjednim općinama usvajanjem cjelovitog master plana razvoja turizma objedinio sve bitne aspekte stvaranja konkurentnog turističkog proizvoda zasnovanog na održivom razvoju destinacije te razvoju kvalitetnog turizma.

Vijećnici HDZ-a uputili su u postupak prijedlog nove „Odluke o naknadi za novorođeno dijete“ za koju se nadaju da će ipak biti uvrštena u dnevni red sjednice. Grad Korčula (od listopada 2008.) za svako novorođeno dijete isplaćuje jednokratnu potporu od 1.500 Kn (neovisno o tome koliko djece već ima u obitelji). Novom odlukom naknade za novorođeno dijete od 1. siječnja 2010. povećale bi se na 4.500 Kn za prvo dijete, 9.000 Kn za drugo dijete i 45.000 Kn za treće i svako daljnje dijete).

HDZ-ovi vijećnici smatraju kako je Grad Korčula premalo vodio računa o mjerama poboljšavanja uvjeta života obitelji i kako treba biti svjesniji potreba koje imaju mlade obitelji.

T.A.

Pošalji dalje:

5 komentara “U petak 8. sjednica Gradskog vijeća

 1. sv.anton (Uredi)

  Lako je gradonacelniku odlucivati o parkingu on i ostala velika ekipa iz opcine ga ne placaju.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Smrkinic (Uredi)

  Ovaj navod da gradonacelnik zeli ponovno uvesti naplatu parkinga ispred restorana Liburna je vjerojatno neka greska?!
  Besplatan parking je njegov doprinos svima koji pohode Korculu ili zive u njoj, i to je poklon puku da lakse prebrodi ovo krizno vrjeme, vrlo moralna odluka rekli bi; da bi sada odlucio sasvim suprotno, zato vjerujem da je greska ili mu netko podmece.

  Zato vjerujem da se je potkrala neka greska u navodu dnevnog reda.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. runja (Uredi)

  Kako je moguče da mnogi nisu plačali komunalnu naknadu, pa da zato niko ne odgovara? Što to znači da oni koji su uredno plačali su budale, a ostali neče platit!?? Pa zaboga daj te otkaz onima koji su odgovorni, ne činu svoj posal neka dođe drugi. Volili bi znat spisak neplatiša po mistima u postotku,jer to je veliki novac za ionako mali proračun.
  Što se parkiranja tiće privilegije treba ukinut neka plačaju SVI ili NIKO!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. sv.anton (Uredi)

  Ja se potpuno slazem svi ili nitko a ne neki parkiraju privatno auto na rivu cijeli dan i onda koriste sluzbeno za setnju okolo, naravno koristeci karticu koju mu je grad dao.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. dezutilo (Uredi)

  Što se tiče parkinga na Puntu Jurana ili ti isprid Liburne meni se čini da je to u zadnjih par miseci posta privatni parking obližnjih stanara a ne parking za javne potrebe… Dolazin u grad svaki dan na posal i ujutro je parking očekivano pun, ali onda dođen na posal popodne i parking je pun istih auta. Na večer oko 10ipo-11 opet gledan isti auti koji će me dočekat i ujutro. Jedini parking mukte je Sv.Nikola(??) i oni poviše vrtića i tamo možete primjetit dnevne fluktacije.Mislim da bi trebalo naplaćivat svudi po manjim cijenama( naravnu u Sv.Nikola je zabranjen parking), i to uz iznimku plaćanja službenih vozila ( policija, vatrogasci, dom zdravlja, a i općina jer tad bi imali samo jedno misto mukte).
  Također bi uve besplatni parking od po ure za brze poslove jer u ovemu gradu za 15 minuti nemožeš učinit ništa- fila je u Banci, u apoteci, u policiji.. Svudi je uvik fila!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.