Nove službene internet stranice Grada Korčule

korculahr

Na domeni www.korcula.hr osvanule su potpuno nove i redizajnirane službene internet stranice Grada Korčule. Dovoljan razlog za osvrt.

Već na prvi pogled, upada u oči „korporativan“ design koji ostavlja dojam ozbiljnosti i službenosti, što je odličan odabir, jer stranice upravo to i jesu – službene stranice gradske administracije. Takav dojam malo kvari, inače lijepi ali ipak prebrzo skrolajući slide na vrhu. Pored jasno izraženog natpisa „Korčula – službene stranice grada“ uvjeren sam kako bi lijepo pristajao, zbog svoje ljepote i boja ukomponirani grb Grada Korčule jednakih dimenzija kao i sam natpis. Lijepo je uočiti već postavljen grb kao favicon u adresnoj traci internet preglednika.

Na vrhu postavljen glavni izbornik logično je podijeljen, jasne i jednostavne navigacije. Sa bilo koje stranice moguće se vratiti na početnu ili neku od ponuđenih koje su organizirane tako da ističu bitne dijelove. Dobro je istaknuti i integriranu mogućnost pretraživanja.

Sadržaj stranice podijeljen u tri stupca omogućava kvalitetan i dovoljno širok prostor za prikaz opširnijeg materijala. U lijevom stupcu nalaze se kontekstualni izbornici koji se prilagođavaju odabranom sadržaju sa „pod izbornicima“, a u desnom stupcu nalaze se fiskne kategorije „punjene“ dinamičkim sadržajem koji vodi prečicama do liste odgovarajućih kategorija sadržaja (osim možda suvišnog login boxa).

Novosti na stranici ima još. Npr. arhiva vijesti, arhiva „Službenog glasnika“, mogućnost direktnog kontakta putem web forme i zanimljiva „prijava komunalnog nereda“ – kako je nazvana.

Ukoliko se arhiva „Službenog glasnika“ proširi sa 2008. i 2009. i na prijašnje brojeve vrijednost će višestruko porasti. Također, korisnost stranice znatno bi se povećala ugrađivanjem kompletnog i ažuriranog popisa svih važećih odluka i propisa Grada, čime bi se olakšalo snalaženje posjetitelju u potrazi za nekim određenim dokumentom jer postavljena arhiva „Službenog glasnika“ nije pretraživa (u PDF-u je).

Ugrađena mogućnost anonimnog komentiranja objavljenih članaka sa sustavom „prve provjere“ i sustavom bodovanja komentara, kako bi se umanjile zlouporabe, koristi najbolje odabrano tehničko rješenje, ako je naravno takva mogućnost uopće potrebna.

Vrijedi naglasiti da je stranica izgrađena na CMS sustavu „Wordpress“ koji je najkvalitetniji besplatni CMS čime su postignute financijske uštede.

Uz ovu internet stranicu i kvalitetnih stranica Gradske knjižnice „Ivan Vidali“ (www.gk-korcula.hr) i Centra za kulturu (www.czk-korcula.com), te uz dva privatna portala Grad Korčula prilično odmiče u ponudi sadržaja na internetu u odnosu na sva susjedna mjesta i općine.

Pošalji dalje:

5 komentara “Nove službene internet stranice Grada Korčule

 1. tajana (Uredi)

  Pohvale za novu stranicu Grada, ali moram stavit svoju primjedbu – ne mogu vjerovat da nigdje nema ništa o gradskim ustanovama koje imaju web stranicu. Hvala Tinu na pohvalama za stranice Gradske knjižnice i Centra za kulturu. I jedni i drugi imaju tag za službene stranice grada, a na službenim stranicama grada nema njih!!! Još bolje – kad sam u tražilicu upisala "gradska knjižnica" pojavila se obavijest "pronašli smo – skraćeni zapisnik sa 6. sjednice Gradskog vijeća Grada Korčule (2005.)". Ako ne vjerujete – provjerite!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. jadranko (Uredi)

  Neznam kako ste tražili ali u popisu gradskih ustanova "vaša" je ustanova itekako vidljiva i link je funkcionalan.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. tajana (Uredi)

   Odgovor je u vremenu – 12:40 i 16:30 je bitna razlika – za nas naravno! To samo pokazuje da je primjedba urodila plodom!

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. jadranko (Uredi)

  Bez namjere da ulazim u rasprave po ovom pitanju mugu samo konstatirati da niste u pravu jer je link vaše ustanove na istom mjestu otkad je web stranica postala dostupna.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.