Velolučani ulovili 3,5 tone hobotnica

VELA LUKA – Velolučani su tijekom ove godine na razne načine ulovili približno 3,5 tone hobotnica. I to je uglavnom ulovilo petnaestak specijalista za njihov ulov. Love se danju i noću kada to vremenske prilike dozvole. Manji dio hobotnica prodan je na ribarnicama u Veloj Luci i Blatu, budući je sve traženija u  Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Zagrebu, posebno tijekom turističke sezone. Kako kažu trgovci ribom, oko 2 tone hobotnice otišlo je u Zagreb i to je uglavnom završilo u ribljim restoranima. Na velolučkoj ribarnici hobotnica se prodaje po 50 kuna kilogram, a kad se vozi za Zagreb onda je nešto veća – do 60 kuna. Izvoz s otoka na kopno povećava cijenu na korčulanskim ribarnicama, ovog nekad ne baš cijenjenog i omiljenog glavonošca. Ne tako davno kilogram hobotnice u razmjeni je vrijedio litru vina, a danas se kilogram hobotnice razmjenjuje za gotovo pet litara.

Neki ribari kažu da će, ako se nastavi intenzivan lov hobotnica, one za kratko vrijeme nestati u moru oko otoka Korčule. Drugi govore da neće jer hobotnice u Jardan dolaze iz Sredozemnog mora. No, o tome bi ihtiolozi mogli dati stručno mišljenje.

Ovu hobotnicu na slici, tešku 4,85 kg, čiji je krak dug 52 centimetra, snimili smo velolučkoj pešakariji. Sve manje ih se nudi na prodaju.

– I ova će možda biti kupljena za izvoz u Zagreb ili Dubrovnik – rekla nam je prodavačica, gospođa Vlašić.

M.Cetinić (Dubrovački vjesnik)

Pošalji dalje: