ikorcula.net
   
 


BITKA PROTIV BRODOVA JRM U KORČULANSKOM KANALU

Poslije povlačenja jugoflote iz splitskih vrata, grupi od tri broda (BG-Pelješac) koji su se do tada nalazili u blokadi našeg akvatorija, pridružilo se je i šest brodova u povlačeniju iz splitskih vrata (TG - Split).

U Neretvanskom se je kanalu tada našlo ukupno 9 brodova koji su i po broju i paljbenoj moći bili više od 3 puta jači od svakog našeg topničkog voda, kojima smo kontrolirali područje Neretvanskog i Korčulanskog kanala.

Od postrojbi obrane općine Korčula za kontrolu akvatorija Neretvanskog i Korčulanskog kanala topovima, određene su bile pokretna obalna bitnica 76 mm ZIS i baterija 85 mm Privala koja je kontrolirala izlaz iz Korčulanskog kanala ka Visu i Lastovu. Pješačke su postrojbe tadašnjeg bataljuna ZNG bile organizirane za provođenje zadaća protudesantne i priotudiverzantske obrane općine.

Mnogi naši borci, a pogotovo čelnici jugoflote, tad nisu vjerovali da smo u nepuna dva njeseca od preuzimanja topova, koje je jugovojska onesposobila prilikom napuštanja vojarni otoku, uspjeli stvorili silu koja se može suprostaviti moderno naoružanoj floti JRM, koju je koju je neprijatelj stvarao 40 godina. Topovima, opravljenim u našim brodogradilištima Radež i Inkobrod suprostavili smo se brodovima Jugo-flote i izvojevali veliku pobjedu kojom smo zauvjek razbili njihovu blokadu na našim prostorima.


Pravac kretanja TG-Split 15/16. 11 i stanje oko Lovišta prije bitke
(Kliknite na sliku za uvećanje)

Na obilježavanju 5. godišnjice korčulansko - zapadnopeljeških postrojbi povodom bitke protiv brodova tadašnji je zapovjednik hrm admiral Vid Stipetić u svom obraćanju stroju postrojbi općine Korčula na zapadnoj rivi u Korčuli rekao: „Odluka za izvođenje ove operacije, progona i kasnije poraza jugomornarice, utvrđena je 13.11. 1991. godine u Zagrebu, kada su se stvorili svi opći i posebni uvjeti za njeno izvođenje. Pomorska bitka koja je započela 14.11. u popodnevnim satima ispred Splita, u Splitskom i Hvarskom kanalu nastavila se je 15. i 16. u Splitskom, Hvarskom, Neretvanskom i Korčulanskom kanalu. Ovo je bila najveća samostalna operacija HRM u Domovinskom ratu.”

Svojim vodovima razmještenim na položajima u Trpanjskoj Dubi, Lovištu i na Blacama, svaku točku akvatorija Neretvanskog kanala od rta Sućuraj na Hvaru do Privale na zapadnom dijelu otok Korčule, baterija 76 mm ZIS kontrolirala je s najmanje 4 topa.

U težištu obrane bio je akvatorij Lovišta, oko kojeg je u u tijeku bitke bio doveden vod maljutki (u mjesto Lovište) i jedan ZIS (u Račišće na Korčuli).

Nakon što su se 2 minolovca, zbog olujnog juga ujutro 16.11., povukli u uvalu Lovište, od ZHRM je dobivena dugo očekivana zapovjed za otvaranje paljbe po brodovima u akvatoriju.

Paljbu po minolovcima u uvali je započeo vod Lovište, a vod Blace je djelovao po brodovima u dometu svojih topova, koji su se nalazili van uvale, između Lovišta i Hvara.
Združenom paljbom vodova 76mm m-42 zis iz Lovišta i Blaca po brodovima toliko smo zbunili neprijatelja, da je prvih 15 minuta bitke, iz svojih brodova u Korčulanskom kanalu, nasumice pucao po Hvaru, čiji mu se naši branitelji nisu suprostavljali, jer nisu imali čime.

Dok se još nisu snašli, vod iz Lovišta pogodio im je minolovce M 143 u provu i M 144 u krmu. Tijekom njihova izvlačenja M 143 je potonuo ispred Šćedra, a M 144 se je nasukao u uvali Torac na Hvaru.

BOJ ISPRED LOVIŠTA


(Kliknite na sliku za uvećanje)

Veza koja je cijelo vrijeme prisluškivala razgovore na neprijateljskim brodovima, nakon pauze od oko pola sata, čula je i najavila našim topnicima da se brodovi spremaju u novi napad na Lovište.
Jedan raketni i jedan torpedni brod silovito su krenuli ka Lovištu otvarajući rafalnu paljbu iz svojih boforsa, na što su naši topnici iz Lovišta odmah odgovorili.

U topnički su se dvoboj ubrzo uključili i naši topnici iz položaja Blace na Korčuli, a sa njihove strane i brodovi iz grupe za potporu skupljeni oko razarača Split. Loviški je vod pogodio oba njihova raketaša u uvali Lovište .
U grupi za potporu združenom paljbom oba voda pogođen je i veliki minolovac M 153. Uskoro se je moglo vidjeti kako se 3 pogođena broda, ispred uvale Lovište vrte u krug.

Iz njihova razgovora prilikom izvlačenja, moglo se je zaključiti da je prvom oštećen sistem za upravljanje, na drugom je pogodak izazvao požar, a minolovac M 153 je na lijevom boku krpio rupu dimenzija 120 x 70.

U bitci je vod Lovište ukupno ispalio po neprijateljskim brodovima 76 projektila. Po završetku djelovanja , u očekivanju avio napada na lovište predveče je vod premješten na svoj pričuvni položaj.
Grupa od 6 brodova ,od kojih je 5 bilo pogođeno ispred lovišta, izvlačili su se uz Hvar. Na tom je putu jedan minolovac, (M-143) uz potmulu eksploziju potonuo, a jedan M 144 je ostao nasukan u uvali Torac.

Od početka bitke (ispred Lovišta) vod Blace zaprečnom je paljbom osigiravao da se grupa brodova za potporu, koja je bila 3 puta paljbeno jača od voda Lovište, ne uđe u uvalu Lovište, kako bitka ne bi dobila neželjeni tijek. Iako su mu neprijateljski brodovi tad bili na krajnjem dometu topova ( i do 10 km) zajedničkom paljbom sa vodom Lovište, pogodili su minolovac M153 Francuz, koji je prije bitke (uz M 143 i M144) stalno boravio u kontroli prometa kroz Neretvanski i Korčulanski kanal. Kako smo saznali poslije bitke brod je na svom desnom boku imao rupu 120 x 70 cm

Kada im je kod Lovištaviše od pola brodova bilo pogođeno, a u vrijeme kada se je i interventna posluga 76 mm ZIS spremala da ih tuče iz pravca Račišća, brodovi su krenuli u izvlačenje ka Šćedru. VPBR u pratnji dvije topovnjače, otvorio je paljbu između Račišća i Blaca i uz Korčulu krenuo prema Privali kako bi se kod Šćedra sastao sa prvom grupom.

Prilikom prolaska ispred Blaca, iako je na jednom topu otkazala poluga udarnog mehanizma; pa je posluga iz njega opaljivala udarajući kamenom po grančici česvine naslonjenoj na udarač, pogođeni su zastali prvo VPBR Split a potom i brod iz njegove pratnje. U bici je vod Blace je ispalio ukupno 36 projektila po od čega je 5-6 projektila bilo ispaljeno uz pomoć kamena i grančice.


(Kliknite na sliku za uvećanje)

Kad su došli ispred Privale VPBR Split je da bi zaštitio brodove iz pratnje prvi otvorio paljbu, po našoj bateriji, a u bitku se je uključio i VPBR Vis iz pozicije između Visa i Sušca.
Poslije otklanjanja zastojana topu do kojeg je došlo pri ispaljenju prvog projektila, baterija je po VPBR Split ispalila ukupno 11 projektila. Sa 7 preciznih pogodaka naša baterija 85 mm Privala je udaljila VPBR Split ka Šćedru gdje je nasukan ispumpavao vodu iz svojih stiva.


(Kliknite na sliku za uvećanje)

Pod zaštitom magle i nadolazeće noći pogođeni VPBR, topovnjače iz njegove pratnje i 3 od 5 brodova pogođenih kod Lovišta, uspili su se izvući ka Visu i Lastovu, dok su njihova dva minolovca zauvjek ostali u našim vodama.

Primirje koje je još prije bitke bilo potpisano za 16.11. 1991 od 18.00 sati osigurali smo razbijanjem jugoflote, sa samo 5 topova od kojih na jednom topu M 42 ZIS nismo imali nikakvih kvarova ni zastoja.

Na obilježavanju dana postrojbe 20.08.1994. godine, prilikom podjele Spomenica Domovinaskog rata pripadnicima postrojbi obrane općine sa otoka Korčule na Veloj rivi u Vela Luci, dožupan Franko Burmas je u svom svečanom obraćanju stroju o bitci rekao: „Za bitku protiv brodova bih rekao da je po pobjedi ravna onoj koju su naši preci vodili pod Visom. U toj je bici Jugo-srpska mornarica podvita repa pobjegla u Boku, da tamo rđa i više nikad neće predstavljati nikakvu prijetnju našem dijelu Jadrana.

Istog je dana tadašnji zapovjednik HRM admiral Sveto Letica o bici rekao: "Topništvo sa otoka Korčule i poluotoka Pelješca je po zapovjedi zapovjedništva HRM u bici rastrojilo dio okupatorske mornarice, koja je i dan ranije u Splitskom kanalu osjetila što su topnici HRM.
Tog je dana Jugo-flota definitivno istjerana iz našeg dijela Jadrana, kada se je povuka na otoke Vis i Lastovo i odatle u Boku, gdje će ruzina pojesti brodove i njih same.

Na obilježavanju 5. Godišnjice korčulansko-zapadnopeljeških postrojbi povodom bitke protiv brodova ratni je zapovjednik HRM admiral Sveto Letica u svom obraćanju stroju postrojbi općine Korčula na zapadnoj rivi u Korčuli rekao: "Povijest i vojni teoretičari će sigurno odredit kako postrojbama tako i svakom od nas, mjesto za to, što je tko učinio u toku Domovinskog rata. Ja bih htio da vam kažem da nismo nikad iz zapovjedništva HRM zapostavljali ili umanjivali uspjeh Korčulanskih i Peljeških postrojbi, ne samo u ovoj bitci, nego i uopće.
Borili smo se da se prizna u HV, da je HRM tad i ovde u Korčulanskom isto tako i u Splitskom i Bračkom kanalu, potukla neprijateljsku mornaricu i izvojevala prvu pobjedu u Domovinskom ratu, onda kada smo se na kopnu morali povlačiti.
Da se to prizna jer je to povjesna činjenica i u interesu istine to je tako. Zasluga je to svih mornara, ribara seljaka Korčule i Hvara i Brača i Splita”

Obranu otoka završili smo velikom pobjedom bez ijedne žrtve u najvećoj pomorskoj bitci u Domovinskom ratu, poslije čega se veći dio snaga sa otoka oslobađa za prebacivanje na Stonsko ratište.


TOPNIČKE POSTROJBE KOJE SU PALJBENO DJELOVALE U BICI

Pokretna obalna topnička bitnica 76 mm m-42 ZIS
Zapovjednik: Željko Seretinek
sastav bitnice:

- Topnički vod 76 mm m42 ZIS Trpanjska Duba (nije djelovao)
Zapovjednik: Ivan Vitalić
Zapovjednik dežurne smjene: Jozo Milić

- Topnički vod 76 mm m-42 ZIS Lovište
Zapovjednik: Miro Matijašević
Zamjenik zapovjednika: Ljubo Silić

- Topnički vod 76 mm m42 ZIS Blace
Zapovjednik: Petar Brčić
Zamjenik zapovjednika: Boro Pendo

Pokretni obalni topnički vod 76 mm M 42 ZIS Lovište

posluga 1. topa posluga 2. topa
zap.IVICA ARAMBAŠIĆ  zap.ROBERT JERKOVIĆ
cilj.ALEKSANDAR VULETIĆ  cilj.FRANC ŠIRNIK
pun.IVICA GUĆ pun.ANDREJ IVANKOVIĆ
tem.IVICA DESPOT tem.ZDENKO ČONDIĆ
  dod.DRAGO VEKIĆ
vozač IVO SRHOJ dod.PETAR ORTOLIJO

U prvom dijelu bitke ciljač Sandi Vuletić pogodio je minolovac M 144 u krmu, a Franc Širnik minolovca M 143 u provu. U rafalnom dvoboju u drugom djelu bitke ispred Lovišta ciljač Franc Širnik pogodio je raketni a Sandi Vuletić torpedni čamac.između rta Lovište i Hvara pogođen je i veliki i minolovac M 153 nakon čega su se ovi brodovi vrtili u krug.

Od pogođenih brodova dva mala minolovca M 143 i M144 zauvjek su ostali u Korčulanskom kanalu. U tijeku bitke vod je po neprijatelju ispalioi 76 projektila

 

Pokretni obalni topnički vod 76 mm m42 ZIS Blace

posluga 1. topa posluga 2. topa
zap. NIKOLA PENDO zap. MARIN TVRDEIĆ
cilj.: IVAN SARDELIĆ cilj. ZLATAN JERIČEVIĆ
pom.DRAGANFISTRIĆ pom.IVAN BLITVIĆ- ČAVA
pun. IVAN RADOJKOVIĆ pun.:MARKO SKOKANDIĆ
tem. DAMIR STIPANOVIĆ tem.: SMILJAN MAŽURANA
vozač: MARINKO MARELIĆ dod.: MARKICA BLITVIĆ
  vozač: NIKICA SKOKANDIĆ

 Napomena: interventna desetina zapovjednika Marina Tvrdeića nije paljbeno djelovala

ODJELJENJE IZ BLATA POSLUGA PZO:
zap.: IVO SIMONI Vlado Šeparović
cilj.: IVO FRANULOVIĆ Ivan Petković
pom.p.FRANKO MARINOVIĆ Jakov Marinović
pun.: DAMIR TOMAS pun.:MARKO SKOKANDIĆ
dod.: PERE ŠEPAROVIĆ tem.: SMILJAN MAŽURANA
voz.: JAKOV STANIŠIĆ dod.: MARKICA BLITVIĆ

Napomena:Desetina PZO paljbeno je djelovala u sastavu desetine Iva Simonija


(Kliknite na sliku za uvećanje)

U početku bitke kod Lovišta vod je imao zadaću zaprečavanja ulaza glavnine brodova u uvalu Lovište U tom prvom dijelu bitke zajedničkom paljbom oba voda, pogođen je veliki minolovac M 153 Francuz.

Oko 16 sati po izvlačenju grupe brodova sa VPBR SPLIT pravcem uz Korčulu ka Šćedru ciljač Ivo Franulović pogodio je VPBR SPLIT. U tijeku bitke vod je ispalio 36 projektila od čega je 5-6 ispaljeno sa kamenom i "česvinom".

Obalna topnička bitnica 85 mm Privala

zap. OTB 85 mm Privala: MARKIŠA ZLOKIĆ (jedno zapovjednik 1. voda)
zap. vojarne Privala: DANE MILEUSNIĆ

Sastav bitnice:

1.topnički vod 2.topnički vod: (nije djelovao)
zapovjednik: Marko Zlokić zapovjednik: Neno Šeparović
1.zaštitni vod 2.zaštitni vod:
zapovjednik: Dinko Farčić zapovjednik: Emil Andrejs

vod PZO

 
zapovjednik Branimir Žuvela  
sastav desetine koja je paljbeno djelovala u bici 16. 11
zap. Topa: DRAGI ŽUVELA, posluga: JOSIP PRIŽMIĆ, FRANKO BAČIĆ, PETAR BAČIĆ, ALEN ŽANETIĆ

ciljač: ELDO ŽUVELA: na topu FRANKO ANDRIJIĆ, FRANKO ŠEPAROVIĆ, JAKOV MARINOVIĆ
Strela 2M SILVIO JAKIR


(Kliknite na sliku za uvećanje)

Po pristizanju brodova, iz pravca Lovišta i Blaca VPBR "SPLIT" je prvi otvorio je paljbu prema Privali dok su se brodovi iz njegove pratnje nastavili kretati prema Šćedru. U uzavreloj borbi, a nakon otklanjanja zastoja na zatvaraču, na VPBR SPLIT bitnica je isplila 11 projektila, od čega su imali sedam pogodaka. Kroz noć VPBR se je nasukao na Šćedro, gdje je ispumpavao more, a potom se uz pomoć brodova iz pratnje izvukao na Vis.

 

Dežurne postrojbe veze, motrenja i prisluškivanja koje su djelovale u vrijeme bitke

pokretni radio centar (VOZILO PINC - GAUER)
1. zapovjednik za vezu: TONČI GATTI
2. zapovjednik voda veze: DRAGAN RAKOČEVIĆ
3. OPERATIVAC: ANTE CIBILIĆ

Radio centar Radio centar 1 KORČULA
načenik Stipe Jurjević

operativci

1. Stipe Jurjević
2. Ante Stanišić
3. Nenad Pecotić
4. Mario Budak
5. Frano Botica
6. Denis Seretinek

Radio centar 2  KLUPCA     Radio centar 3 HUM

Načelnik: Jakša Brčić

Načelnik: Tonči Cvitanović

1. Ante Curać- Raškić
2. Alen Seretinek
3. Mile Depolo
4. Jerko Žuvela
5. Siniša Kirhmajer
6.Šime Novaković

1.Slobodan Curać
2. Dragan Žuvela
3. Damir Surjan- Rubo
4.Tonči Oreb- Kagalo
5 Joze Oreb- Murinac

 

IZVOD IZ IZVJEŠĆA POSLIJE BITKE PROTIV BRODOVA

Prisluškivanjem neprijatelja putem naših radio uređaja doznajemo da su već prvi plotuni naših topnika imali učinkovite pogotke. Da su pogođeni i veći brodovi, koji se zbog prodiranja vode moraju napustiti, a ljudstvo mora preći u manje brodove.
Zapovjedni brod iz konvoja JRM traži od STOLOVA (otok Vis) da se hitno šalje "nešto brzoga" što ovi ne mogu udovoljiti zbog lošeg vremena na što uslijeđuju uobičajene "psovke", ovaj puta na vlastiti račun. Slušali smo u tim momentima njihova zapomaganja .dolazimo do konstatacije da je u redovima neprijatelja zavladala panika. Komuniciranje brod - brod više ne ide tajno već se razgovori vode otvorenim tekstom.
Na jednom je brodu " komandant" crnogorac, otvorenim tekstom svom nadređenom objašnjava ishod njihova napada. Između ostalog moglo se je čuti : Zaplakat će im ustaška majka u ponovnom napadu koji će izvršiti za 30 minuta. Ovom informacijom smo radio vezom upoznali "Lana" kako bi ih spremno dočekali njihov drugi napad, koji je kasnije i uslijedio.

Daljnjim slušanjem sa RC -3 došli smo do sljedećih saznanja:
Na jednom brodu je pogodak uzrokovao jak požar.
Na drugom brodu izgubljen je radar.
Treći brod pogođen je u kormilo i ne moe više manevrirati.
Jedan od brodova nalazi se u teglju.
Poslije ovog drugog napada koji je porazno završio za neprijatelja, njihov je "komandant" pokušao smiriti svoje ljude i paniku koja sada još više opsjeda njihove redove.
Koliko smo to mi mogli slušati i vidjeti poslije tog su pokušaja doživljavali samo udarce sa bokova, da bi završili na Privali, odakle su dobili one najjače. O tome imamo snimljenog tonskog materijala a dosta je pisano i obavještajnoj službi HRM u Split.

POMOĆNIK ZA VEZU ZAPOVJEDNIKA OBRANE OPĆINE
SAT. TONČI GATTI


Minolovac M 144 nasukan na Hvaru u uvali Torac

Željko Seretinek

<<-- POVRATAK NA POČETNU STRANICU
 

 


(C) 2006. www.ikorcula.net