<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="1250"%> iKorcula.NET Website -IZLET NA BIŠEVO, BRUSNIK, JABUKU, VIS I LASTOVO

Zatvori prozor

1. srpnja 2004

Photo reportaža: IZLET NA BIŠEVO, BRUSNIK, JABUKU, VIS I LASTOVO

U organizaciji dubrovačkih planinara organiziran je nezaboravan izlet na ove otoke, a priključili su im se i 4 planinara iz Orebića i 2 člana korčulanskog Fitness kluba "Žabac". Plovili smo školsko-istraživačkim brodom "NAŠE MORE" uz odličnu i sigurnu posadu. Brod ima kabine i ležajeve za 18 ljudi uz sav komoditet, te fenomenalnog kuhara koji nam je pružao i prave gastronomske doživljaje.

Plovidba je krenula iz Dubrovnika. Prvi dan smo posjetili BIŠEVO i Modru špilju, jedinstveni poznati svjetski fenomen.

Zatim otočić BRUSNIK. To je nenaseljen otok površine 3 ha, smješten 23 km zapadno od otoka Visa, daleko na pučini, u području dubokog i ribom bogatog mora. Sam otok visok je 23 m, dugačak oko 200m, a širok do 150metara. Istočni mu se grebeni strmo obrušavaju u more, a na zapadnoj se strani nalazi malena uvala u kojoj smo se kupali. Otok je vulkanskog porijekla, a zbog velike količine željezne rudače odnosno magnetita u njegovoj blizini kompasi brodova "polude". Na plaži su veliki oblutci koji se slome pa se mogu koristiti za brušenje noževa. Na otoku uspijeva endem "dubrovačka zečina" i prepun je grmova kapara. A od životinja prisutna je crna gušterica te stotine galebova koje smo svojim dolaskom probudili. Na ovom otoku su se zimi sklanjali viški ribari kad bi lovili jastoge, pa se na obali nalaze i "jastožare" gdje su se jastozi čuvali.

Popodne smo se po mirnom i tihom moru uputili prema JABUCI, koja je od Komiže na Visu udaljena oko 70 km u pravcu zapad-sjeverozapad. Odjednom se na pučini u izmaglici pojavio obris Jabuke, koji je izgledao kao da piramida izranja iz mora. Što smo se više približavali to smo bili sve više šokirani i opčinjeni. I Jabuka je vulkanskog porijekla i gotovo da i nije otok: ovdje nema obale prikladne za pristajanje ni uvale koja bi bila sigurna od vjetra, velika strmina ne dozvoljava izgradnju nikakve nastambe, more uokolo vrlo je duboko i gotovo da nema mogućnosti sidrenja, a stijene su glatke i bez prirodnih izbočina za koje bi se brodica mogla vezati. Jabuka je zapravo strma, mjestimice okomita, 97 metara visoka klisura piramidalnog oblika, gola, surova i gotovo potpuno nepristupačna osim na malom području s jugozapadne strane, ali i to samo za mirnog mora što ovdje baš i nije čest slučaj.

Nemoguće je ne ustvrditi da u ovim, s punim pravom možemo reći "strašnim otocima", ima nečeg čudnovatog, čudovišnog i gotovo magično privlačnog, pa se čini kao da magnetit čija snaga skreće igle brodskih kompasa, ulazi i u misli onih koji im se približavaju. Svim običnim u prirodu zaljubljenim ljudima susret s Jabukom i Brusnikom bit će uzbudljiva avantura koju preporučujemo samo u ljetnim mjesecima i s provjerenom posadom.

Navečer smo pristali u Visu te slijedeći cijeli dan obišli otok Vis, Komižu, vinariju "Podšpilje", Titovu špilju, i mnoge uvale na južnoj strani otoka.

Sutradan smo krenuli prema Lastovu kojega smo obišli te «via» Orebić odnosno Dubrovnik.

Bilo je nezaboravno, pa već planiramo sljedeći izlet za Palagružu, Lastovo i lastovske škoje te Glavat koji bi bio početkom mjeseca rujna…. Svi zainteresirani za ovaj izlet neka se jave na E-mail: zabac@ikorcula.com

Katarina V.


Bazen za jastoge - Brusnik

Brusnik

Jabuka

Jabuka

Jabuka

Kapare na Brusniku

Luka uz brodet

Modra špilja

"Naše more"

Penjemo se uz Titovu špilju

Pogled na Vis

U Modroj špilji

Pjeva se drugu Titu
 

Zatvori prozor